Marjolijn van Kooten

Ik slik al twintig jaar antidepressiva. Het middel wat ik de laatste tien jaar gebruik probeer ik nu heel langzaam af te bouwen. Mijn eerdere pogingen zijn mislukt omdat de onttrekkingsverschijn¬selen zo hevig waren dat ik mijn werk niet meer kon uitvoeren.

Nu bouw ik af met taperingstrips en dat gaat goed. Mijn doel is niet om zonder medicatie te leven, maar wel om de dosis zo laag mogelijk te houden. Een lagere dosis heeft minder bijwerkingen. Ik maak me soms zorgen over de bijwerkingen op lange termijn, aangezien daar nog niet veel over bekend is.

Als cabaretier zet ik mij in om het taboe op psychische aandoeningen te verkleinen. Ik maak psychiatrisch cabaret (www.marjolijnvankooten.nl). De belangstelling hiervoor is groot, de zalen zitten in heel Nederland vol, waaruit blijkt dat de emancipatie van psychische aandoening in gang is gezet. Aan patiënten geef ik vaak korting op mijn voorstelling, omdat een theaterkaartje voor iemand met een minimuminkomen niet te betalen is.

De Vereniging Afbouwmedicatie zet zich in voor vergoeding van afbouwmedicatie. Hiermee kan iedereen, rijk en arm, medicatie minimaliseren.

De afbouwmedicatie die ik nu gebruik, kost € 150,- per maand. Ik kan dat betalen, maar ik heb er grote moeite mee dat je dan alleen kunt afbouwen als je genoeg geld verdient.

Juist mensen met psychische klachten zijn niet altijd in staat om een carrière op te bouwen.In de uitzending van Argos van 2 december (35 minuten luistertijd *1) wordt heel duidelijk en logisch uitgelegd hoe het zit.

Ik kan me niet voorstellen dat iemand na het beluisteren hiervan nog tegen de vergoeding van taperingstrips kan zijn.

(*1 Hulp bij het afbouwen van antidepressiva met taperingstrips. Argos, NPORadio1, 2 december 2017. NPO Radio 1 – Argos; Podcast: http://bit.ly/2BtbGT5.