Tess Janssen

(Voorzitter) Sinds ongeveer vijf jaar slik ik antidepressiva. Het heeft enige tijd geduurd de medicatie te vinden die het beste bij mij paste. Mijn huidige medicatie sloeg aan. Na een aantal jaar merkte ik, door de bijwerkingen die het met zich mee brengt, dat ik eraan toe was om af te bouwen. Tegelijkertijd vond ik dit ook spannend omdat het niet duidelijk was of mijn klachten terug zouden komen na het afbouwen van de medicatie.

Toen ik uiteindelijk toch begon met afbouwen kreeg ik last van ont­trekkingsverschijnselen en ontstonden er bijwerkingen die mij angstig maakten en die ervoor zorgden dat ik geen controle had over het verloop. Dit alles had zo’n impact op mijn functioneren in het dagelijks leven dat dit ik het afbouwen moest afbreken en eerst moest stabiliseren.

Ik zag een uitzending van de Wereld Draait Door waarin werd verteld over de problemen die ontstaan met afbouwen van medicijnen en over het gebruik van afbouwmedicatie. Sindsdien ben ik weer gaan afbouwen, maar dan met behulp van afbouwmedicatie.

Ik kan nu zo snel of langzaam afbouwen als ik wil. Als ik meer onttrekkingsverschijnselen ervaar kan ik ervoor kiezen om nog een stapje lang­za­mer te gaan. Ik voelde mij erkend in wat ik voelde en de ruimte om mijn tijd te nemen zodat de kans op een terugval aanzienlijk kleiner werd.

Ik vond het opmerkelijk dat mijn huisarts en apothe­ker nog nooit van afbouwmedicatie gehoord had, maar mij ook geen alternatief konden aanbieden. Dit heeft mij gemotiveerd om hier verandering in te gaan brengen en om bekendheid te geven aan het probleem en de mogelijke oplossing.