2020-05-01 Ervaring afbouwmedicatie: De enige bijwerking is de hoge rekening.

Afgebouwd medicijn: Quetapine (een soort anti-psychoticum) 25 mg naar 12,5 mg.
Hoe: in 23 dagen met ongeveer een grammetje per 2 dagen.
Hoofddiagnose: Autisme Spectrum Stoornis.
Reden medicijngebruik: Extreem drukke gedachten richting manie en slapeloosheid.
Reden afbouw: Depressieve gevoelens, verdoofd gevoel.

Ervaring
Hoewel ik aan de vooravond van het afbouwen redelijk onzeker was, is het van een leien dakje gegaan. Ik weet dan ook niet zeker of het lichte onttrekkingverschijnselen zijn geweest die ik tijdens het afbouwen voelde, of de eigen onzekerheid. Met het afbouwen hoopte ik te bereiken dat ik mezelf weer wat meer zou voelen, in plaats van de afstand tot mezelf die het medicijn me deed ervaren. Dit is gelukt en daardoor kan ik nu ook makkelijker verder met bepaalde hulptrajecten, waarvoor het essentieel is je emoties te kunnen voelen om zelfregulatie aan te leren.
Tijdens de weken van het afbouwen was ik wel wat onrustig en er was een enkele dag bij dat ik wat moeilijker insliep. Maar dit valt deels te wijten aan de problemen in mijn leven. Omdat ik mentale onrust wel had verwacht tijdens het afbouwen, ben ik extra coulant naar mezelf geweest, door als het niet ging bijvoorbeeld te ontspannen en een filmpje te kijken oid. Ook had ik door betere levensomstandigheden de ruimte om het op te vangen, want in die weken kwamen er zeker wat oude, door het medicijn “geparkeerde” emoties naar boven. Toch was alles zeer gedoseerd en door afbouwmedicatie had ik het gevoel dat ik grip op de zaak hield.
Al snel merkte ik dat ook mijn slaapbehoefte normaliseerde door de afbouw: Waar ik voorheen 12 uur of 10 uur per nacht sliep, was dit nu 9 of 8 uur.
Een verder duidelijke bijwerking van het afbouwen was het uitblijven van de ongesteldheid. Het is algemeen bekend dat het gebruik van antipsychotica een effect op de menstruatiecyclus kan hebben. Enige weken na het stoppen met afbouwen zette de cyclus gelukkig weer op natuurlijke wijze in en dat voelde een stuk prettiger.

De grootste zogenaamde bijwerking was misschien wel de gepeperde rekening van de afbouwmedicatie. Ik heb mij hier nog erg boos over gemaakt omdat ik niet goed was voorbereid op de kosten. Gelukkig ben ik geadviseerd door de mensen van Vereniging Afbouw Medicatie, maar dit is wel een hoop gedoe met papierwerk en of mijn rekening ergens vergoed wordt is nog niet duidelijk. Ik heb een uitgebreide verzekering bij OHRA en hoewel bijvoorbeeld VGZ in een algemene rechtszaak is verplicht afbouwmedicatie te vergoeden, wil OHRA dit tot nu toe nog niet doen.
Er is enige kans dat de gemeente via de bijzondere bijstand de kosten op zich wil nemen, maar hier is ook een hoop papierwerk mee gemoeid en ook dit is nog onzeker.
Gelukkig kreeg ik op tijd door dat op deze manier afbouwen heel duur zou worden voor mij en uit voorzorg ben ik dan ook gestopt op de helft. Ik hoop het afbouwen in de toekomst te hervatten als zeker is dat de verzekeraar vergoed, want ik kan mij geen prettiger manier voorstellen om af te bouwen. Absoluut een aanrader, en ESSENTIEEL voor gevoelige mensen.