Informatie voor patiënten
Antidepressiva, slaap-en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en anti-epileptica, zijn medicijnen waar je meestal niet in een keer mee kunt stoppen. Veel mensen doen dit (zoals in de bijsluiter beschreven staat) stapsgewijs. Dit kan goed gaan, maar voor een deel van de mensen zijn de stappen te groot. Zij krijgen klachten tijdens het afbouwen, die we onttrekkingsverschijnselen noemen.

Meestal is dit te voorkomen of te verminderen door de stappen kleiner te maken met behulp van op maat gemaakte afbouwmedicatie. Deze bevatten lagere doseringen van het medicijn, waardoor het afbouwen geleidelijker gedaan kan worden.

Wilt u medicatie stoppen of verminderen en hebt u al eerder klachten gekregen bij het afbouwen?
Of bent u bezig met afbouwen en krijgt u klachten?

Dan kunt u het volgende doen:

  1. Maak een afspraak met uw behandelaar ( bijvoorbeeld uw huisarts of psychiater). In het geval van de huisarts: maak als het kan een zogenaamde dubbele afspraak, 20 i.p.v. 10 minuten.
  2. In deze lijst vind u alle medicatie waar afbouwmedicatie voor bestaat. Kijk of uw medicatie voorkomt in de lijst met beschikbare afbouwmedicatie.
  3. Zo nee: bespreek dan met uw behandelaar wat uw mogelijkheden zijn
  4. Zo ja: Ga na of uw zorgverzekeraar de afbouwmedicatie vergoedt. (dit zal binnenkort in een overzicht op onze website geplaatst worden, voor nu kunt u uw zorgverzekeraar bellen om te vragen of het in uw geval vergoed wordt)
  5. Bespreek met uw behandelaar welk schema u gaat volgen. Belangrijk is om afspraken te maken over regelmatige consulten, om u te kunnen begeleiden.
  6. Bespreek ook wat te doen bij optreden van klachten, bijvoorbeeld de mogelijkheid telefonisch te overleggen om het schema aan te passen.
  7. De behandelaar kan de bestelformulieren vinden op afbouwmedicatie.nl
  8. Op de site staat de informatie voor het bestellen enz. De medicatie wordt overal in Nederland bezorgd via de post.
  9. Overweeg het lidmaatschap van de Vereniging Afbouwmedicatie; zo blijft u op de hoogte, kunt uw vragen stellen en door ons gesteund worden tijdens het afbouwen.