Apeldoorn, 2 september 2024

Veilig afbouwen van psychoactieve medicatie dient een breder belang van dat van de individuele patient.

Als iemand psychotisch wordt door cold turkey stop of te snelle vermindering van de doseringen en uit het raam springt komen bovenop het leed, hoge kosten voor de gezondheidszorg.

Of een einde maakt aan het leven van twee mensen, zoals in het ‘drama van Baflo’. Naast het onnoemlijke verdriet, krijgt de maatschappij te maken met torenhoge rekeningen van rechtszaken, langdurige detentie etc.

Onbegrijpelijk dat zorgverzekeraars veilig afbouwen als niet ‘meest economisch’ beoordelen en dat de overheid niet de consequentie van vergoeding van afbouwmedicatie wil verbinden aan de economische noodzaak van het voorkómen van dergelijke ongelukken.

We schreven hierover een brief aan minister Fleur Agema.

Minister Agema, voorkom ongelukken bij medicatie-afbouw door maatwerk te vergoeden.

De Vereniging Afbouwmedicatie roept Minister Agema van VWS op om maatwerk bij het afbouwen van medicijnen zoals antidepressiva standaard vanuit het basispakket te laten vergoeden. Dit is nodig om ongelukken te voorkomen die anders kunnen gebeuren.

In de luchtvaartsector heeft veiligheid de hoogste prioriteit en wordt alles op alles gezet om vliegtuigongelukken te voorkomen. Een loszittende schroef kan ervoor zorgen dat een bepaald type vliegtuig voor langere tijd aan de grond moeten blijven, omdat men begrijpt dat zo’n ogenschijnlijk klein defect een heel vliegtuig kan laten neerstorten.

Dit voorzorgsprincipe zou ook moeten gelden bij medicatie-afbouw maar dat is niet het geval. De meeste zorgverzekeraars willen alleen een standaard afbouwschema vergoeden en vinden maatwerk te duur. Pas nadat een verzekerde tijdens het afbouwen klachten krijgt willen ze alsnog een geleidelijker en veiliger afbouwschema vergoeden. Wat voor sommige verzekerden te laat kan komen en zulke grote problemen kan opleveren dat niet minder, maar juist heel veel meer kosten zullen worden gemaakt.

In de brief ‘Economische noodzaak van verantwoord afbouwen van medicijnen zoals antidepressiva, antipsychotica, sedativa en opioïde pijnstillers‘, wordt dit allemaal uitgelegd. De brief is op 2 september 2024 verstuurd en is hier te vinden.

Pauline Dinkelberg, voorzitter VA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *