Nieuw bij Vereniging Afbouwmedicatie; gratis webinars voor patienten en zorgverleners

Apeldoorn, 13 oktober 2021

Meteen antwoord krijgen op uw vragen over afbouwen zonder heen en weer te hoeven e-mailen; het kan iedere maand op een doordeweekse avond of op zaterdagochtend.

Werkt u  als zorgverlener in een team en wilt u samen met uw collega’s  meer weten over afbouwen?

Geef uw belangstelling door via info@verenigingafbouwmedicatie.nl  en u krijgt bericht over de eerstvolgende mogelijkheid.

Pauline Dinkelberg, voorzitter

Respectloze VGZ

Apeldoorn, 8 oktober 2021

Drie dagen geleden heeft VGZ in de rechtszaal beloofd dat taperingstrips (van antidepressiva uit het MD*) tot aan het vonnis (16/11 en/of 14/12) vergoed zullen worden, mits meest economisch.

Bovendien is, ook in aanwezigheid van een groot aantal getuigen, gezegd dat alle aanvragen ‘medisch beoordeeld’ zullen worden.

Dat houdt in:

  • dat VGZ taperingstrips moet vergoeden, tenzij zij kunnen aantonen! dat exact dezelfde medicatie in exact dezelfde doseringen elders goedkoper zijn. (U dient dus een prijsvergelijking te ontvangen).
  • zij ook tussendoseringen en langer dan een week gebruik van dezelfde dosering moeten vergoeden
  • zij de vergoeding alleen mogen afwijzen als de arts in dienst als medisch adviseur kan aantonen dat uw voorschrijver niet volgens richtlijnen/beroepsnormen heeft gehandeld. De bewijslast ligt dus bij VGZ.

Uiteraard hebben wij daags na de rechtszaak (6/10) navraag gedaan bij dhr. Zarroy, hoofd inkoper en aanwezig bij deze toezeggingen.

Zeer schaamteloos en niet getuigend van enig respect heeft hij hier niet op gereageerd.

*zie pag.6

Pauline Dinkelberg, voorzitter

Dokter Vinkers weer in de bocht

Antidepressiva hebben onterecht een imagoprobleem

Morgen schrijf ik hier verder over. Niet omdat ik verder niets te doen heb of omdat ik denk dat iets kan doen tegen dergelijke desinformatie, maar om mensen te waarschuwen.

Verder nodig ik alvast leerlingen van VMBO uit om de fouten uit dit stuk te halen. Eitje en je kunt er een mooie prijs mee winnen!

Schande a la toeslagenaffaire?

Apeldoorn, 6 oktober 2021

Gisteren, 5 oktober, zaten we weer meer dan 3 kostbare uren in de rechtszaal met gespitste oren of VGZ  er nu eindelijk blijk van zou geven de patient in gedachten te hebben bij hun afweging afbouwmedicatie op maat te vergoeden.

Maar nee; het leed van van al die mensen die lijden onder het niet-vergoeden en het zelf niet kunnen bekostigen van de benodigde afbouwmedicatie, klonk totaal niet door in het gesteggel over prijzen en schema’s.

Maar waarom zouden alle andere, toekijkende, afwachtende partijen wachten op de uitspraak van de rechters over 2,5 maand? Hoeveel gedupeerden mag het nog kosten?

Dit gedraal over de rug van patienten zijn wij meer dan zat!

Vandaag gaat er een brief naar al die partijen die tot nu toe verzuimden de gezondheid van patienten die willen afbouwen voorop te stellen.

Pauline Dinkelberg, voorzitter

Afbouwen oxycodon; hoe dan?

Apeldoorn, 7 juni 2021  Update 4 oktober 2021

Goed nieuws: er is een nieuwe website: https://www.opiatenafbouwen.nl/

Mijn afbouwverhaal (tramadol) vind u hier. Het is meer dan 800 keer gedeeld via Linkedin.

We horen er in het nieuws niet meer zoveel over; de zg. ‘opiatencrisis’. Voormalig minister Bruins luidde de noodklok in februari 2019 en nu, meer dan 2 jaar later, is er een ‘Handreiking Afbouwen Opioiden’ .

Over het afbouwen van opioiden is al veel gepubliceerd. Er wordt voor gewaarschuwd het afbouwen niet te snel te doen en bij klachten bijv. 5% van de dosering  per afbouwstap te minderen.

Dat lijkt niet zo moeilijk; als je bijv. 100 mg oxycodon gebruikt, haal je er 5 mg (= 1 tablet) af. Maar het loopt al gauw spaak; de ervaring leert dat de eerste stappen meestal wel te doen zijn. Maar als 5% minder dan 5 mg (de laagst geregistreerde dosis) wordt, raak je aangewezen op magistrale bereiding.

Tot nu toe levert alleen de Regenboogapotheek oxycodon retard in de benodigde afbouwdoseringen (en van nog meer zg. opioiden).

Nu doet het bizarre feit zich voor, dat genoemde Handreiking zich baseert op de richtlijnen waarin langzaam en op maat afbouwen wordt aanbevolen, maar  afbouwschema’s bevat waarin dit principe niet verwerkt is. Bovendien; de optie van taperingstrips lijkt zorgvuldig verzwegen te worden. Dit terwijl wij hebben gehoord dat (een van de?) opstellers een apotheker hebben gevraagd de 1 mg-tablet (retard?) te gaan maken!

Dus in de tussentijd moet u het zelf maar uitzoeken!

Reden voor ons om de makers te schrijven. Verbaas u met ons over het  antwoord.

We zijn daarna uiteraard opnieuw in de pen geklommen.

Voor meer info over (afbouwen) opioiden: www.opiaten.nl

Vragen kunt u uiteraard aan ons richten via info@verenigingafbouwen.nl

Pauline Dinkelberg, voorzitter

KASSA; hoeveel fouten ontdekt u in de afwijzingsbrief vergoeding afbouwmedicatie?

Apeldoorn, 3 oktober 2021

Gisteravond, 2 oktober 2021, waren wij weer te gast bij bbnvara TV-programma KASSA.

We zijn blij met hun aandacht voor het probleem wat veel mensen nog steeds ondervinden als zij er van uitgaan dat hun zorgverzekeraar ‘zorgvuldig’ kijkt naar hun aanvraag voor vergoeding van afbouwmedicatie.

De stroom niet-onderbouwde, copy-paste- brieven waarin mensen vaak op een stuitende manier worden voorgelogen lijkt maar niet tot staan te brengen.

Vandaar dat we elke maand gaan kijken wie daar zelf de meeste onwaarheden uit kan halen. Best moeilijk, want de brieven blinken uit in onduidelijk gedraai. 

Stuurt u uw exemplaar naar ons toe met de door u ontdekte fouten dan maakt u kans op toezending van een mooi boeket!

Pauline Dinkelberg, voorzitter

Afbouwen opioiden; stigma voor gebruiker en voorschrijver?

Apeldoorn, 21 september 2021

Veel mensen hebben geen idee waar ze aan beginnen als ze starten met sterke pijnstillers als oxycodon.

Dit middel hoort met onder meer tramadol en fentanyl tot de groep van opioiden.

Geen kinderachtig spul; het werkt (in eerste instantie) uitstekend tegen pijn. Dat het heavy stuff is merken ook veel mensen als ze ermee willen stoppen.

Probleem daarbij is dat, net als bij bijv. antidepressiva, de laagste doseringen voor een deel van de mensen te hoog zijn om dit geleidelijk te kunnen doen.

Voor oxycodon is dat bijv. 5 mg. Is zo’n stap te groot, dan zijn er 2 mogelijkheden:

  1. Op de wachtlijst gaan staan voor verslavingszorg. In de wachttijd (soms 6 maanden) doorgaan met slikken
  2. Aan uw arts vragen om taperingstrips (analgetica) en per direct beginnen met afbouwen in uw eigen tempo

Uiteraard zijn er mensen die vanwege ‘verslavingsgevoeligheid’ misschien beter af zijn met een behandeling door een verslavingsarts.

Er is een geweldig initiatief ontstaan vanuit ‘ervaringsdeskundigheid’: de website www.opiatenafbouwen.nl

Hier vindt u een overzicht van deze sterke pijnstillers met veel tips over afbouwen.

Op GGZ Nieuws leest u ons artikel over  ‘Afbouwen opioiden; stigma voor gebruiker en voorschrijver?’

Bent u zorgverlener?  Dan is het congres op 5 oktober a.s.van Nursing i.h.k.v. de Dag van de Medicatieveiligheid wellicht iets voor u!

Vragen welkom! Via info@verenigingafbouwmedicatie.nl

De noodzaak van stabiliseren

Apeldoorn, 20 september 2021

Weten waar je aan toe bent is een groot goed. Op een dag neem je de beslissing om te gaan afbouwen en dat doe je niet omdat je de pillen fantastisch vindt, dus je wilt er snel vanaf.

Geen mens die denkt; ‘Nu ga ik eens lekker langzaam afbouwen’. We merken dat er vaak met de voorschrijver gepraat wordt in termen van ‘hoeveel maanden, hoeveel strips’ om, heel begrijpelijk, een stip op de horizon te creeren.

Maar het valt onderweg vaak tegen. Dan treden er toch klachten op. Voor sommigen wordt dat ervaren als een aanmoediging om ‘maar even door te bijten’. Vaak lijkt dat heldhaftig, maar is het niet verstandig. Er is een grote kans om het alsnog niet te redden en dat is gewoon zonde.

Zie die klachten als een signaal dat het tempo toch nog te hoog ligt en ga terug naar de arts om te overleggen over stabiliseren. Dat betekent; een tijdje (bijv. een maand) op de dosering blijven hangen waarbij nog geen klachten optraden.

Verder afbouwen kan dan het best in een wat langzamer tempo dan voorheen. Misschien een knak in het zelfvertrouwen, maar ook een reden om trots te zijn als je in staat blijkt je aan te passen.

Het is geen geval een teken van zwakte, van falen etc. De enigen die met recht gefaald hebben zijn de farmaceuten en alle partijen (Zorginstituut, zorgverzekeraars, overheid enz.) die mensen die de moed opbrengen tegen de verdrukking in hun gezondheid te verbeteren in hun sop laten gaarkoken.

Praktische tip: bestel alleen de eerste strip als u wilt gaan afbouwen. De rest volgt aan de hand van hoe het  gaat.

Zit u er even helemaal doorheen, wilt u stoom afblazen? Mail ons via info@verenigingafbouwmedicatie.nl

Paroxetine, afbouwen is zo simpel nog niet

 

Afbouw medicatie op RAZO

Apeldoorn, 9 september 2021

Vandaag op RAZO (Zorgradio RAZO Delft maakt informatieve en ontspannende radioprogramma’s voor binnen de Reinier de Graaf Groep en te beluisteren via zorgradiodelft.nl)

Hierbij  de (deep)link waar de podcast te vinden is:

https://www.razo.nl/podcast/afbouw-medicatie-dat-doe-je-toch-gewoon/

Onderstaand de tekst van het facebook-bericht:

Afbouw medicatie, dat doe je toch gewoon

Volgens onderzoek van het UMC Utrecht gebruiken ongeveer 3 miljoen Nederlanders slaapmiddelen, pijnstillers en medicijnen bij de behandeling van depressie of schizofrenie. 

Veel gebruikers van deze middelen zouden het gebruik van de medicatie willen afbouwen. Zomaar stoppen met de medicatie gaat meestal niet: lichaam en geest kunnen ernstig ontregeld raken. 

In de studio van RAZO & Zorg is op donderdag 9 september 2021 van 14.00 – 15.00 uur te gast Pauline Dinkelberg, voorzitter van de Vereniging Afbouwmedicatie (VA). Zij gaat in op de vraag waarom deze afbouw van medicatie vaak niet lukt en hoe het dan wel moet. 

 Stem af binnen Reinier de Graaf in Delft (hoogste radiokanaalnummer) via uw televisietoestel aan bed of via Internet op webradio: www.razo.nl en klik linksboven op “LUISTER RAZO”.  

Of download de gratis Zorgradio RAZO interactieve luister-app voor smartphone en tablet uit de Apple App Store of de Google Play store. 

Herhalen

  • Herhaling van het interview plus de muziek vindt plaats op:

Zaterdag 11-09-2021 13 uur

Maandag 13-09-2021 11 uur

Dinsdag 14-09-2021 18 uur

Donderdag 16-09-2021 18 uur

Zaterdag 18-09-2021 15 uur

Maandag 20-09-2021 13 uur

Woensdag 22-09-2021 11 uur

Vrijdag 24-09-2021 11 uur

Zaterdag 25-09-2021 18 uur

Maandag 27-09-2021 15 uur

Woensdag 29-09-2021 13 uur

Vrijdag 01-10-2021 13 uur

Zondag 03-10-2021 11 uur

Maandag 04-10-2021 18 uur

Woensdag 06-10-2021 15 uur

Vrijdag 08-10-2021 15 uur

Zondag 10-10-2021 13 uur

Dinsdag 12-10-2021 11 uur

Woensdag 13-10-2021 18 uur

Vrijdag 15-10-2021 18 uur

Zondag 17-10-2021 15 uur

Dinsdag 19-10-2021 13 uur

Donderdag 21-10-2021 11 uur

Zaterdag 23-10-2021 11 uur

Zondag 24-10-2021 18 uur

Dinsdag 26-10-2021 15 uur

Donderdag 28-10-2021 13 uur

  • Later is, na eindmontage, het interview als podcast, zonder muziek, terug te luisteren via www.razo.nl. Kies op de homepage “PODCASTS” en daarna de optie “RAZO EN ZORG”. De interviews staan op naam. Gebruik ev. de zoekfunctie (vergrootglas rechtsboven op de pagina). 

Pauline Dinkelberg