Gezocht: mensen die afgebouwd hebben (of dit hebben geprobeerd) van antipsychotica

Bent u al eens gestopt met het gebruik van antipsychotica, of hebt u  geprobeerd ermee te stoppen?
Bent u 18 jaar of ouder?
Zo ja, dan kunt u deze vragenlijst invullen over het afbouwen van uw antipsychotische medicijn(en) of pogingen daartoe, ook als u al gestopt bent met het gebruik van de antipsychotica of als u probeert eraf te komen en ze nog neemt.

De enquête heeft tot doel de geestelijke gezondheidsdienst te verbeteren door een beter begrip van het afbouwen van medicatie. Hoofdonderzoeker is Will Hall,  therapeut, promovendus en voormalig patiënt en antipsychotica-gebruiker. Gebruikers / overlevers / consumenten uit de hele wereld gaven ook input. Het onderzoek wordt gesponsord door de Universiteit van Maastricht in Nederland; co-sponsors zijn het International Institute for Psychiatric Drug Withdrawal.

Nog vragen?
Neem contact op met will.hall@maastrichtuniversity.nl, +1 (413) 210-2803

Rol van antidepressiva bij geweld

In Maastricht waren op 10 mei jl. juristen en artsen verzameld op een symposium ‘Medicijngebruik, agressie en juridische verantwoordelijkheden’. Een zeer actueel onderwerp; daags ervoor kwamen opnieuw berichten in het nieuws over een mogelijk verband tussen moord  en het gebruik van antidepressiva door de dader. Dit symposium ging er over of het gebruik van deze medicijnen rechtstreeks zijn aan te wijzen als de ‘boosdoener’ en volgens welke richtlijnen dat dan zou kunnen. Het draait eigenlijk om de toerekeningsvatbaarheid van de patiënt als die de hand slaat aan z’n medemens. Tot nu toe wordt in bijna alle gevallen geoordeeld dat de patiënt verantwoordelijk gehouden kan worden voor zijn daden. Al moet gezegd dat er steeds meer aandacht komt voor de mogelijkheid dat medicijnen zoals antidepressiva, gekke dingen met een mens kunnen doen.

Rondetafel gesprek over afbouwmedicatie

Simon Geleijnse van de partij 50PLUS heeft om een rondetafelgesprek gevraagd om te praten over afbouwmedicatie. Wij zijn hier als vereniging erg blij mee! Steun vanuit de politiek kunnen wij goed gebruiken in onze missie om patiënten die hun medicatie willen afbouwen te ondersteunen. Wij zullen hierbij aanwezig zijn en hopen op een constructief gesprek.

Dit artikel is geplaatst in Nieuws en gelabelled . Bookmark de link permalink.

Afbouwmedicatie in Duitsland

Nederland is natuurlijk niet de enige plek waar patiënten moeite hebben hun medicatie op een verantwoorde manier af te bouwen. Op 8 april jl. was de Vereniging Afbouwmedicatie te gast in Herford, Duitsland (Westfalen). We waren er samen met Peter Groot (onderzoeker universiteit Maastricht) en Paul Harder (apotheker) uitgenodigd.
Peter Groot hield een lezing voor de verzamelde pers, psychiaters en patiënten.
Daarin kwam onder meer aan de orde; het principe van afbouwen in kleine stapjes, waarom juist het laatste stuk van het afbouwen vaak moeilijk is en dat daar steeds meer wetenschappelijk bewijs voor komt. De gelegenheid tot vragen werd goed benut en daaruit bleek dat de problemen met afbouwen in Duitsland dezelfde zijn als hier. Ook daar wachten veel patiënten op de vergoeding van de zorgverzekeraars. Een vereniging zoals de onze bestaat er nog niet, maar we hebben wel kennis- genomen van mooie initiatieven. Zo bestaan er in verschillende steden Selbsthilfegruppen (zelfhulpgroepen), speciaal voor patiënten die hun medicatie willen afbouwen. Het contact is gelegd! We bedanken psychiaters Dr. Wolf Muller en Dr. Peter Ansari voor hun hartelijke ontvangst. Klik hier voor de blog die zij er over schreven.

NVvP voorjaarscongres

Op woensdag 3 t/m vrijdag 5 april is de Vereniging Afbouwmedicatie aanwezig op het NVvP Voorjaarscongres ‘Psychiatrie van de toekomst’ in het MECC in Maastricht. Psychiaters en huisartsen kunnen bij onze stand uitproberen hoe het is om zelf te klungelen met medicatie als je een lagere dosis moet  creëren. Korreltjes tellen, microweegschalen, schrapen, verpulveren, halve milligrammen en milliliters, voor keer gaan de psychiaters en huisartsen zelf deze opgave aan. Nieuwsuur bracht dit eerder al goed in beeld.

Nieuwe vormgeving website

De website heeft een nieuwe vormgeving gekregen! Nog niet alle informatie staat erop, maar achter de schermen zijn we hier hard mee bezig! Tips of mist er nog iets? Laat het ons dan weten via info@verenigingafbouwmedicatie.nl

Dit artikel is geplaatst in Nieuws en gelabelled . Bookmark de link permalink.

Afbouwen medicatie is maatwerk

Gewoon ‘stoppen’ met medicatie gaat vaak niet. Het lichaam is immers helemaal ingesteld op het krijgen van deze medicatie en het opeens weg laten hiervan leidt tot onaangename klachten. Deze klachten kunnen lijken op de klachten waar de medicatie in eerste instantie voor werd voorgeschreven.

Afbouwen van medicatie is maatwerk, getuige onderstaande video.

Strijd om vergoeding van afbouwmedicatie

18-03-28: Punt, Avans – Strijd om vergoeding van afbouwmedicatie

Het afbouwen van het gebruik van antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen en antipsychotica vergt vaak een niet al te gemakkelijke en lange weg.  Tess Janssen weet dat uit eigen ervaring. De medicatie die haar helpt bij het afbouwen van antidepressiva, wordt niet vergoed. Lees het hele artikel hier: Punt – Avans

Nieuwe studie over afbouwmedicatie

Een recentelijk door dr. P.C. Groot en prof. dr. J. van Os uitgevoerde observationele studie laat zien dat door gebruik te maken van afbouwmedicatie, veel meer mensen dan voorheen erin slagen om hun antidepressiva op een goede manier af te bouwen of de dosis daarvan op een verantwoorde wijze te verlagen. Hier kunt u het artikel lezen. De onderzoekers hebben de studie in een blog samengevat:

 

Dit artikel is geplaatst in Nieuws en gelabelled . Bookmark de link permalink.