Apeldoorn, 25 september 2024

We vragen zorgverzekeraars om de uitgelezen kans te benutten hun imago te verbeteren en aan patienten en voorschrijvers te laten zien dat ze het beste voorhebben met hun verzekerden die psychoactieve medicatie veilig willen afbouwen.

Tekst:

Gisteren, 24 september, vroegen wij het oordeel van de rechter in een zaak waarin de handhaving van de NZa  bij de afwijzingsbrieven vergoeding afbouwmedicatie-op-maat ( tot nu toe alleen verpakt in taperingstrips) van zorgverzekeraars aan de orde kwamen.

Patiënten die de moed bij elkaar geraapt hebben om hun psychoactieve medicatie, zoals antidepressiva, af te gaan bouwen of na een of meer mislukte afbouwpogingen dit alsnog te proberen m.b.v. afbouwmedicatie-op-maat, raken ernstig gefrustreerd als uit afwijzingsbrieven van zorgverzekeraars niet blijkt dat hun voornemen (in samenspraak met de behandelaar) om dit op de enige wetenschappelijk bewezen manier zo veilig mogelijk te doen, wordt gefaciliteerd door hun zorgverzekeraar.

Samen met NZa en het college bij de rechtbank werd vastgesteld dat het patiëntenbelang tot een spoedige afhandeling van onze twee handhavingsverzoeken noopt.

We hopen dat u ervan doordrongen bent en daar ook naar zult handelen dat het maximaal benutten van allerlei reactietermijnen als uw mening/input etc. gevraagd wordt door NZa niet persé uw imago ten goede zal komen.

Onzes inziens is dit het uitgelezen moment om aan patiënten en hun voorschrijvers te laten zien dat het u gaat om zowel preventieve als curatieve gezondheidsbevordering.

Helemaal mooi zou zijn als u pro-actief aan de NZa laat weten uw medewerking de hoogste prioriteit te geven nog vóór zij met de verzoeken komen.

Pauline Dinkelberg, voorzitter VA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *