Apeldoorn, 7 januari 2025

Het hardnekkig blijven overzetten van psychoactieve medicatie van tabletten naar vloeibaar (om af te bouwen), zorgt voor veel problemen blijkens de e-mails die wij krijgen. Citalopram komt in de verhalen vaak voor; vooral de laatste druppels doen veel afbouwers de das om.

Alle aandacht voor personalized medication etc. ten spijt; als bij afbouwen precisie cruciaal wordt laten artsen, apothekers en zorgverzekeraars (dus overheid) mensen tobben met druppeltjes en opzuigen van 0,1 ml medicatie.

Bekend verondersteld moet zijn dat de ene druppel de andere niet is; de hoeveelheid medicatie kan dus wisselen per druppel. (o.i.v. stand flesje, goed gemengd zijn, temperatuur).

Daarnaast is ook belangrijk te beseffen dat een tablet anders kan werken dan vloeistof. *1

Bij medicatie is het altijd al belangrijk te kijke naar ‘wat gebruikt iemand nog meer’ en bij het middel Seroxat (Paroxetine) in druppelvorm blijkt dat zeer de moeite waard.*2

Mensen die bijv. een maagzuurremmer (PPI; zoals omeprazol) gebruiken kunnen een dermate te hoge Ph (te weinig maagzuur) hebben dat de actieve stof uit vloeibare paroxetine niet ter beschikking komt.

Dat betekent dat zij meteen onttrekkingsverschijnselen kunnen krijgen.

Wij zullen de makers van het zg. Multidisciplinaire Document ‘Afbouwen SSRI’& SNRI’s’ (MD) en die van de ‘Praktische Toelichting’ van de KNMP (waarin ‘vloebaar afbouwen’ als mogelijkheid overeind is gebleven i.t.t. het onderliggende MD).

De zorgverzekeraars zullen we wijzen op het verloren gaan van de rationaliteit; vloeibaar is immers niet ‘de geschikte vorm’ voor betreffende verzekerden.

Voor zover patienten al sowieso aangewezen zijn op lagere doseringen in tabletvorm, is dit een extra reden waarmee ‘niet-vergoeden’ uitgesloten zou moeten zijn.

*1

Iedere apotheker die nog Farmaceutische Technologie van Prof. Lerk, in Groningen, heeft gehad weet: ‘Elk geneesmiddel, ook al zit er dezelfde hoeveelheid werkzame stof in maar met een andere formulering, moet beschouwd worden als een apart geneesmiddel. Kort gezegd, niet alles is één op één uitwisselbaar (Linkedin)

Rapport ‘Wisselen van medicijnen’

pag.66

Ook kan er volgens farmaceuten tussen verschillende generieken van één medicijn – bij één patiënt – tot wel 50% verschil in werkingssterkte optreden (visie Touw en Van Gelder) 

pag. 99

uitleg over substitutie 

_________________________________________________________________________________

*2

In patients receiving SEROXAT liquid, the paroxetine plasma concentration may be influenced by gastric pH. In vitro data have shown that an acidic environment is required for release of the active drug from the liquid, hence absorption may be reduced in patients with a high gastric pH.

The pH dependency should be taken into account when changing paroxetine
formulation (e.g. the plasma paroxetine concentration may decrease after changing from tablet
to oral suspension in patients with a high gastric pH). Caution is therefore recommended in
patients when initiating or ending treatment with drugs increasing gastric pH. Dose
adjustments may be necessary in such situations.    pag. 6

Pauline Dinkelberg, voorzitter VAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *