Apeldoorn, 14 januari 2025

Het lijkt erop dat bereiders het niet altijd zo nauw nemen met de regels omtrent testen van de gehaltes van tabletten.

Controles door het lab zijn kostbaar, maar in het geval van afbouwmedicatie echt nodig. (En verplicht!)

‘Het venijn zit in de staart’, dus juist voor de allerlaagste doseringen is precisie cruciaal. Schommelingen kunnen onttrekkingsklachten triggeren.

Naarmate er meer ervaring wordt opgedaan met afbouwen-op-maat, zien we dat slagingskans groter en risico later optreden klachten (weken/maanden na stop) kleiner lijkt te worden als de stappen verkleind worden en er meer tijd genomen wordt voor vooral het laatste stuk.

Dit alles in gedachten houdend, is het verontrustend dat juist bij de laagste doseringen een soort nonchalance lijkt op te treden. Misschien in de hand gewerkt door het hardnekkige en misplaatste idee van ‘even doorbijten’ wat voorschrijvers vaak uitdragen. En patienten die te reikhalzend uitzien naar de dag waarop ze kunnen zeggen ‘er vanaf te zijn’.

Allemaal begrijpelijk. Maar niet verstandig.

Toch even blijven opletten; zijn de tabletten die u gebruikt wel deelbaar in twee gelijkgedoseerde helften?

Dat moet expliciet in de bijsluiter staan.

Helaas blijkt de controle niet sluitend; we zien dat paroxetine 1 mg-tablet van Fagron niet onderzocht is op deze deelbaarheid m.b.t. gehalte, terwijl de bijsluiter zegt: ‘De tablet kan worden verdeeld in gelijke doses.’

Tip; vraag bij twijfels of voor de zekerheid om de productinformatie. Daarin ziet u welke testen er zijn gedaan en met welk resultaat. (Let op; gewicht geeft onvoldoende informatie over aantal mg.)

Pauline Dinkelberg, voorzitter VAM

PS; Er zijn uiteraard taperingstrips met geteste doseringen t/m 0,1 mg. Daarnaast capsules met 0,5 mg van ACE maar die worden niet vergoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *