Apeldoorn, 3 feb.2023
Heupbreukelingen
Het is allang een uitgemaakte zaak dat het slikken van slaap-en kalmeringsmiddelen het risico op valpartijen vergroot.
In het artikel in de Volkskrant ‘Nieuwe heup of niet’ (3 februari 2023) over de lotgevallen van heupbreukelingen en een pleidooi om niet zomaar iedereen te opereren, komt medicatiegebruik ook even aan de orde.
De vraag ‘Is het middel dan niet erger dan de kwaal’ die de journalist stelt, blijft onbeantwoord.
Precies het drama van dit onderwerp; de gevolgen van sufmakende medicijnen worden breed uitgemeten, maar nopen kennelijk niet tot actie om dat gebruik te verminderen.
Men laat het bij een vaststelling van het probleem in dure en langdradige rapporten, maar tot een aanpak via richtlijnen voor veilig afbouwen en het vergoeden van afbouwmedicatie komt het maar niet.
Met veel aplomb werd bijvoorbeeld een lijvige (55 pagina’s) Module Minderen en Stoppen van Medicatie, Onderdeel van de multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen gepresenteerd, waarin geen syllabe te vinden is over afbouwen van slaap-en kalmeringsmiddelen.
Tevergeefs is ook het zoeken naar tekenen van daadkracht in de Themarapportage Minderen en Stoppen van het IVM (Instituut Verantwoord Medicatiegebruik). Over hoe de (langdurige) gebruiker te helpen van deze medicatie af te komen; geen woord.
Afbouwen en stoppen van slaap-en kalmeringsmiddelen en andere psychoactieve medicatie, veroorzaakt bij zo’n 60% van de ‘afbouwers’ onttrekkingsverschijnselen. Die kunnen voorkomen of beperkt worden door langzaam en op geleide van klachten (!) de doseringen te verminderen. In Nederland wordt afbouwmedicatie op-maat nog steeds niet vergoed (behalve door DSW).
Onze zuiderburen in België geven het goede voorbeeld. Sinds 1 februari jl. worden daar lagere doseringen van benzodiazepines en Z-drugs (slaap-en kalmeringsmiddelen) vergoed door alle zorgverzekeraars.
https://vandenbroucke.belgium.be/nl/apothekers-helpen-pati-nten-met-afbouw-gebruik-slaapmiddelen