Beste lezer,

Gisteren, 29 oktober 2019, heeft iedere arts en apotheker van ons de volgende brief ontvangen;

Betreft:  Afbouwen opioïden volgens Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Geachte collega,

Recentelijk is de site www.opiaten.nl gelanceerd. De informatie over het verantwoord afbouwen van opioïden is een initiatief van minister Bruins en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en is bedoeld om de stijgende problematiek rondom het toenemende gebruik van opioïden tegen te gaan. Op deze site kunt u veel informatie vinden voor zorgverleners (bijv. FTO-materiaal) en patiënten. Daarnaast staat er expliciet beschreven hoe de afbouw van opioïden op een verantwoorde wijze kan worden uitgevoerd.

Tot op heden waren er nog geen heldere richtlijnen voor het afbouwen van opioïden, maar er zijn inmiddels meerdere richtlijnen/handreikingen uit de Verenigde Staten alwaar de problematiek nog erger is, hetgeen hier voorkomen dient te worden. In de richtlijnen staat voor verschillende termijnen van gebruik (kort-lang) van opioïden beschreven hoe er afgebouwd dient te worden. (https://opiaten.nl/Zorgverleners/materiaal-over-afbouwen) Zo dient er bij langdurig gebruik afgebouwd te worden met een vermindering van 10% per week t.o.v. de dosis ervoor. Een verantwoorde afbouw van een patiënt die 75mg oxycodon (Defined Daily Dosis, DDD) gebruikt ziet er dan als volgt uit: 75mg à 67,5mg ; 67,5mg à 60,75mg ; etc.

Deze afbouwmethodiek kan bereikt worden door voor tussenliggende doseringen gebruik te maken van lagere doseringen dan de geregistreerde doseringen (apotheekbereidingen). Ook voor de laatste stappen van het afbouwtraject, lager dan de laagst geregistreerde dosering, dient er gebruik gemaakt te worden van lagere doseringen.
Aangezien het ministerie VWS i.s.m. het IVM deze richtlijn publiceert kan er geen twijfel zijn over de rationaliteit van deze zorg en dienen zorgverzekeraars deze manier van afbouwen te vergoeden.

EenVandaag besteedde inmiddels meerdere items over de achtergrond en gevaren van (het explosieve gebruik van) de opioïden. U kunt deze informatie terugzien via https://eenvandaag.avrotros.nl/item/waarschuwing-voor-pijnstiller-oxycodon-het-middel-is-te-mooi-om-waar-te-zijn/.
De toelichting van het IVM op de problematiek, gebruik en afbouw kunt u terugzien via:  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/we-komen-makkelijker-aan-zware-pijnstilling-maar-er-moeilijker-van-af/.

Meer informatie over de afbouwmedicatie (apotheekbereidingen) kunt u vinden op www.taperingstrip.nl. Dit is een website van het User Research Center van Universiteit Maastricht.
Via deze site (https://www.taperingstrip.nl/download/oxycodon-oxynorm/) kunt u ook de benodigde medicatie voorschrijven voor uw patiënt.

Met vriendelijke groet,

Namens Vereniging Afbouwmedicatie

 

Pauline Dinkelberg
Voorzitter Vereniging Afbouwmedicatie
pauline@verenigingafbouwmedicatie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *