Apeldoorn, 27 april 2023
Nog steeds patienten in het ongeluk storten met achterhaalde afbouwschema’s ‘omdat we het altijd zo gedaan hebben’; daar maken wij bezwaar tegen in een brief aan de inspecteur generaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, mevrouw dr. Marina Eckenhausen.
Decennialang is al bekend dat bij dosisverlaging of abrupt stoppen van medicijnen zoals antidepressiva, onttrekkingsklachten kunnen optreden.
Al net zo lang wordt gezien dat deze klachten variëren per patiënt; er zijn mensen die weinig merken van vermindering of stoppen, terwijl anderen ernstige problemen ondervinden, zoals akathesie en suicidale gedachten.
En dat langzamer afbouwen met steeds kleinere reductie-percentages veel veiliger is (hyperbole afbouw).
Gek genoeg hebben al die verschillen onder patiënten er niet toe geleid dat afbouwen-op-maat van de patient gangbaar is geworden en dat schema’s als onwenselijk worden beschouwd.
Een extra dimensie van absurditeit wordt toegevoegd door nog steeds iets als tabel 2*, waarin afbouwen uitsluitend volgens geregistreerde doseringen wordt gedicteerd, op te nemen in een richtlijn anno 2018.
Ontoelaatbaar, sinds we weten dat hierdoor grote, soms levensbedreigende, problemen ontstaan én omdat die juist de aanleiding waren om afbouwen in kleinere stappen mogelijk te maken.
Worden amputaties nog steeds zonder verdoving uitgevoerd omdat we ‘het altijd zo gedaan hebben’?
*Tabel 2 staat op pag.6 van het Multidisciplinair Document ‘Afbouwen SSRI’s & SNRI’s’
Pauline Dinkelberg, voorzitter VA