Wanneer komen dergelijke webinars in Nederland?

Casus 2 is een must-see voor dokters. Niet om angst aan te jagen, maar om te motiveren uiterste voorzichtigheid te betrachten om zo’n situatie te voorkomen.

We krijgen nog veel te vaak te horen dat dokters verkeerde afbouwadviezen geven.

Er is een groep mensen die na een mislukte poging een tweede kans krijgen om alsnog veilig bij 0 mg te komen. In een onderzoek van bijna 2000 deelnemers bleek bijna 80% er in te slagen hun antidepressiva af te bouwen m.b.v. afbouwmedicatie-op-maat (t.n.t. alleen in taperingstrips verkrijgbaar).

Helaas wordt een onbekend aantal mensen die kans ontnomen omdat ze zó ziek worden van cold turkey of te snel stoppen en daar langdurige/blijvende klachten aan overhouden.

Hoe vaak het voorkomt dat mensen pas na 2-3 maanden in deze ellende storten is niet bekend. Waarom dat zo is evenmin. En het ergste is dat dokters met lege handen staan als het je overkomt.

Volgens de Maudsley Deprescribing Guidelines (feb. 2024) zijn er 3 probeer-opties:

  1. Hoopvol afwachten
  2. Herstart kleine proef-dosering (5% van startdosis)
  3. Andere psychoactieve medicatie

We hopen dat er een soort meldplicht komt voor ‘protracted withdrawal’ of ‘- injury’; niet om te blamen en shamen, maar om ervan te leren, het bewustzijn te vergroten van het belang van veilig afbouwen.

De eerste stap is herkenning en erkenning en helaas mankeert het daar nog aan.

Pauline Dinkelberg, voorzitter VA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *