Apeldoorn, 1 maart 2025
Afbouwen van antidepressiva zou volgens de richtlijn het liefst gebeuren door degene die het voorschreef, Immers; deze dokter weet waarom u het bent gaan slikken en is op de hoogte van uw omstandigheden.
Zelfs de psychiater die werkt bij de Afbouwpoli sloot zijn praatje op een recent congres af met: ‘afbouwen doe je met de dokter die je kent’.
Wat best bijzonder te noemen is; hij ziet de patienten die daar komen waarschijnlijk voor ’t eerst en zal ze niet nog jaren volgen (terwijl we weten dat klachten pas na maanden kunnen optreden,waarschijnlijk het gevolg zijn van in te grote stappen en te snel afbouwen en de verwijzende huisarts vaak geen andere oplossing ziet dan herstart, waarvan het succes wisselend is).
Dat veel patienten na de ggz-behandeling weer aangewezen zijn op de zorg van hun huisarts, die gefrustreerd raakt als blijkt dat er lange wachttijden zijn voor terugverwijzen naar die eerste voorschrijvers, helpt niet bepaald bij het voornemen om het afbouwen onder hun hoede te doen.
Wat veel huisartsen niet beseffen is dat zij met het akkoord gaan om de door de ggz gestarte medicatie te continueren, het hele pakket zorg rond die medicatie op hun bordje krijgen. Dus niet alleen de herhaalrecepten, maar ook de contrôles, aanpassingen en het AFBOUWEN.
En dan zijn er ook nog ggz-instellingen of psychiaters die niet eens vragen of de huisarts zich bekwaam acht om deze taken op zich te nemen en daartoe bereid is; er worden nog steeds brieven verstuurd waarin staat ‘het dossier is gesloten, gaarne continueren medicatie’.
Hoe is het eigenlijk geregeld voor patienten die van arren moede alvast starten met medicatie nog vóór ze door een psychiater gezien zijn vanwege diens wachtlijst?
Deze gang van zaken is voor zowel patienten als huisartsen kwalijk; bijvoorbeeld omdat huisartsen nog steeds een kennistekort hebben op afbouwgebied, denken dat er te veel tijd gaat zitten in ‘begeleiding’, huiverig zijn voor de klachten die patienten kunnen krijgen; kortom niet altijd staan te springen om patienten te helpen hun medicatie te stoppen.
Dat afbouwmedicatie-op-maat waarbij de hoeveelheid extra werk tot een minimum beperkt kan worden (apotheker geeft het advies, bij klachten past hij het schema aan) nog steeds niet vergoed wordt, helpt natuurlijk ook niet. (Behalve door DSW en ENO; de laatste alleen 7 antidepressiva)
Vragen te allen tijde welkom via info@verenigingafbouwmedicatie.nl
Elke dag antwoord binnen 24 uur.
Pauline Dinkelberg