Brief van minister Agema d.d. 11 september 2024

 

Apeldoorn, 22 september 2024

Dat er niet veel muziek in het OPERA-onderzoek (afbouwen antidepressiva) zat, blijkt al snel na de start. De drie miljoen kostende ‘studie had moeite om voldoende deelnemers te vinden’ (brief van VWS 11 aug. 2024).

We weten uit Wob-beslissingen dat de zwanenzang werd ingezet in januari 2022. Het duurt nog tot september 2022 voordat subsidieverstrekker ZonMw het publiek in kennis stelt van het stoppen van het afbouw-onderzoek.

In die tussenliggende maanden wordt geprobeerd, net als daarvoor, het ellenlange uitstel van een beslissing over de vergoeding van afbouwmedicatie te rechtvaardigen door het willen afwachten van de uitkomsten van onder meer het OPERA-onderzoek.

Zelfs in de kamerbrief van 8 juli 2022 wordt nog enthousiast geschermd met dit onderzoek:  ‘Gelukkig is er op termijn zicht op meer kennis over de manier van afbouwen.’

Is dat niet gek?

Wij schreven in februari 2023 aan de minister:

‘Onze vraag is of dat (het openbare bericht van stopzetting; PD) samenviel met de bekendheid van het stoppen van dit onderzoek bij het ministerie van VWS of bij andere afdelingen/personen van het kabinet en de daaraan verbonden ambtenaren.

Een antwoord bleef uit en daarom klommen we in augustus jl. maar weer ‘ns in de pen.

Verbaast u zich ook over het compleet ontbreken van een antwoord in de reactie van 11 september jl?

Iemand een idee wat we de minister zullen terugschrijven?

Pauline Dinkelberg, voorzitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *