Hieronder mijn ingezonden brief over o.m. minister Bruins en Oxycodon (NRC 29 juni 2019)

Bittere bill na verslavende pil

Minister Bruins doet het voorkomen alsof hij erg inzit over het toenemende gebruik van de sterke pijnstiller Oxycodon.

Maar met die bezorgdheid valt het wel mee als je ziet hoe makkelijk hij nalaat passende maatregelen te nemen.

Veel patiënten zijn argeloos aan Oxycodon verslaafd geraakt en komen er bij een stoppoging achter dat dit met veel problemen gepaard kan gaan. Ze worden er letterlijk ziek van. Of plegen zelfmoord.

De FDA (Federal Drugs Administration) liet onlangs van zich horen met een waarschuwing tegen te snelle afbouw van dit soort medicijnen. Ze pleiten voor een langzaam, stapsgewijs en op-maat-gemaakt afbouwschema.

De minister lijkt zich hier niets van aan te trekken. Althans niet wat betreft de toegankelijkheid van deze vorm van noodzakelijke zorg. De benodigde lagere dan de geregistreerde doseringen moeten door een apotheek gemaakt worden en worden niet vergoed.

Op 26 juni jl. werd in Tweede Kamer gesproken over vergoeding van onder meer deze afbouwmedicatie. De minister zegde een gesprek toe. Wij zijn bang dat dit te laat zal plaatsvinden om nog beslag te kunnen hebben op het basispakket van 2020.

Is de boodschap wellicht; goede zorg is alleen bereikbaar voor patiënten met geld?

Heb je dat niet, dan loop je het risico opgenomen te moeten worden om klinisch af te kicken. Daarmee wordt de rekening aan de hele maatschappij gepresenteerd. Staaltje van ‘pennywise, pound foolish’?

Pauline Dinkeberg, vereniging afbouwmedicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *