Goed nieuws om iets nuttigs te doen met uw ervaringen!

TWEEDE KAMER WIL DAT ZORGVERZEKERAARS ERVARINGSDESKUNDIGHEID INKOPEN

04-02-2020 in Algemeen

In de contracten voor 2020 hebben zorgverzekeraars nog geen gebruik willen maken van de mogelijkheid om de inzet van ervaringsdeskundigen te bekostigen. Dat moet anders, vindt de Tweede Kamer.

Vandaag nam de Tweede Kamer met brede steun een motie aan om de inzetbaarheid van ervaringsdeskundigen te vergroten. Ervaringsdeskundigen geven een krachtig signaal dat je van een psychische aandoening kunt herstellen en zij spelen een belangrijke rol bij destigmatisering, zo schrijven de ondertekenende Kamerleden Antje Diertens (D66), Kelly Regterschot (VVD), Joba van den Berg (CDA), Léonie Sazias (50PLUS) en Attje Kuiken (PvdA).

Verzekeraars benutten mogelijkheid niet
Vorig jaar creëerde de NZa de ruimte om de inzet van ervaringsdeskundigen in de contractering mogelijk te maken. Ondanks nadrukkelijke verzoeken van ggz-aanbieders hebben zorgverzekeraars daar nog geen gebruik van willen maken. GGZ Nederland had daar onlangs bij de Tweede Kamer melding van gemaakt. De motie roept de regering nu op met zorgverzekeraars in gesprek te gaan, met als doel de inzetbaarheid van ervaringsdeskundigen te vergroten. De staatssecretaris zal ggz-aanbieders daarbij gaan betrekken.

Reacties (4)

Ja het is wel mooi hoor, dat er ervaringsdeskundigen in de zorg werken en op allerlei andere plekken. Maar het moet nooit ter vervanging gaan van deskundige zorg. Het klinkt in theorie heel romantisch, maar ervaringsdeskundigen kunnen cliënten ook schaden. Dit komt omdat zij zelf vaak ook (nog steeds) last hebben van mentale klachten. Er wordt een plaatje geschetst waarin ervaringsdeskundigen op een dag van al hun klachten af zijn, terwijl in in praktijk zie dat zij vaker een leven lang worstelen met die klachten. Ook vergeet men dat ervaringsdeskundigen zelf ook wel eens “paradijsvogels” zijn. Zodoende kan hun goed bedoelde hulp averechts of niet werken. Erg vervelend voor een cliënt die hulp toch zo hard nodig heeft. Feit blijft dat voor herstel gewoon gezond denkende mensen nodig zijn. Ik zie in dit kabinet meer de tendens om ervaringsdeskundigen naar voren te schuiven als goed excuus tegen wachtlijsten en zorg bezuinigingen. P.S: Voornemens te bloggen over mijn afbouw ervaring met Taperingstrips!

Beste ‘BJ’,

Zijn wij het mee eens. Wij zien de inzet van ervaringsdeskundigen ook niet als oplossing voor de problemen in de GGZ. Wel vinden we dat er meer naar mensen met ervaring geluisterd moet worden, bijvoorbeeld m.b.t. afbouwen. Afbouwen zou moeten gebeuren op geleide van ‘hoe het gaat’ en niet volgens het keurslijf van protocollen.(Dat laatste willen de zorgverzekeraars). Of zoals jim van Os het verwoordde; Wat goed is voor de groep is niet per definitie het beste voor het individu.
Houd ons op de hoogte van het bloggen!
Groeten van Pauline Dinkelberg

Beste Pauline,
Ja dat zou echt mooi zijn als het zo kon. Ik las laatst een sterk artikel waarin uitgelegd werd dat met name mentale problemen een uiterst individueel traject zijn. In tegenstelling tot fysieke problemen waar vaker geldt dat als iets voor één telt het ook voor meerdere telt. Helaas wordt er zo niet behandeld, uit het oogpunt van kosten, maar ook omdat er volgens dit artikel onjuist onderzoek was gedaan naar wat werkt bij mentale problemen.
Taperingstrips zijn zo’n mooie manier van afbouwen, dat zou echt in de basisverzekering moeten zitten.
Tevens zal ik mijn mening over ervaringsdeskundigheid nuanceren: Ik heb óók heel veel gehad aan de steun van ervaringsdeskundigen en zij zijn mij inderdaad tot voorbeeld. De blogs worden reeds geschreven. Gister mijn eerste doseringsvermindering begonnen. Spannend! Maar ook goed.

Hallo!
Nog over die onderzoeken; er lopen momenteel 2 dure onderzoeken naar afbouwen, zonder dat deelnemers gebruik mogen maken van afbouwmedicatie.
Wij vragen ons af of dit medisch-ethisch wel in de haak is en zullen daar vragen over gaan stellen.

Groeten van Pauline Dinkelberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *