Friese huisartsen helpen gebruik pijnstillers met 40 procent omlaag te brengen

Samen met de huisartsen heeft ziekenhuis Tjongerschans in de regio Heerenveen het gebruik van verslavende pijnstillers binnen een jaar met 40 procent naar beneden gekregen, zo bericht de Leeuwarder Courant.

Volgens de betrokken zorgverleners was de omslag nog vrij simpel ook; ze kijken strenger naar de uitgifte van pillen en poeders en geven minder grote hoeveelheden mee naar huis.

Anesthesiologen en ziekenhuisapothekers gingen om tafel na een alarmerend bericht in De Volkskrant in de zomer van 2018. Het artikel beschreef de groeiende verslaving aan opiaten; zware pijnstillers met een sterk verdovende werking. De bekendste zijn morfine en oxycodon. Tussen 2008 en 2018 nam het aantal gebruikers van oxycodon in Nederland toe van 93.000 tot 485.000. Het gebruik van zware pijnstillers bij apotheekhoudende huisartsen bleek overigens beperkt te zijn.

Makkelijk verkrijgbaar
Een middel als oxycodon werd in het Heerenveense ziekenhuis ,,eigenlijk best gemakkelijk voorgeschreven’’. ,,Mensen liggen tegenwoordig maar kort in het ziekenhuis en we roepen graag dat niemand pijn hoeft te lijden. Na een operatie kregen patiënten bijna standaard voor twee weken pijnmedicatie mee naar huis.’’
Dat gaat tegenwoordig anders. Per individu wordt het benodigde aantal dagen voorgeschreven. Ook apothekers zijn minder royaal geworden. Als een patiënt een half stripje nodig heeft gaven ze vrijwel standaard een vol doosje. Nu niet meer. ,,We zitten daar beter bovenop.’’ Verder is er gekeken naar de manier van plaatselijk verdoven bij bijvoorbeeld knie- en schouderoperaties. Dat kan pijnklachten na afloop verminderen.

Geen tijd voor vergadering
Het project startte formeel in november 2018. In januari van dit jaar werd de reductie van 40 procent bereikt. Bijkomend voordeel is een forse besparing op de zorgkosten. ,,Dat is natuurlijk een mooie bijvangst.’’
Ook opvallend: de omslag kostte amper vergadertijd. De nieuwe werkwijze werd ingevoerd na een handvol praktische sessies tussen huisartsen, apothekers en anesthesiologen..

Reacties

Een heel mooi resultaat! Ben benieuwd waar die 40% reductie in zit. Als ik het artikel goed begrijp is dat met name aan de ‘voorkant’; bij het minder en minder lang voorschrijven.
Nu nog de patiënten helpen die ooit te veel opioiden meekregen en er verslaafd aan raakten.
Het afbouwen is vaak een taaie kwestie, ook omdat het verminderen m.b.v. de geregistreerde sterktes te grote stappen kan opleveren. Volgens het Amerikaanse CDC is dosireductie van 10% per week of per maand
of nog langzamer voor veel patiënten nodig. Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn er lagere doseringen beschikbaar . Voor meer informatie; https://www.verenigingafbouwmedicatie.nl
Pauline Dinkelberg

Aanvullende informatie:
Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik heeft in oktober 2019, in opdracht van het ministerie van VWS, de website www.opiaten.nl gelanceerd. Zie:’Materiaal voor afbouwen’
Daar valt te lezen dat afbouwen van opioiden, vooral na langdurig gebruik, vaak langzaam dient te gebeuren. De publicaties van het CDC en HHS in de Verenigde Staten worden daarbij genoemd.
De FDA liet vorig jaar een waarschuwing uitgaan dat onttrekkingsverschijnselen bij het afbouwen van opioiden zeer ernstig kunnen zijn en vermindering van de doseringen vaak langzaam en op geleide van de klachten van de patiënt dient te gaan.
Referenties:
  1. Groot, P. C., & van Os, J. (2020). Tackling rising numbers of opioid prescriptions users. The Lancet Public Health, 5(1), e16. This is an Open Access article under the CC BY 4.0 license.
    https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(19)30247-6/fulltext .
  2. FDA Drug Safety Communication
    FDA identifies harm reported from sudden discontinuation of opioid pain medicines and requires label changes to guide prescribers on gradual, individualized tapering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *