Apeldoorn, 3 maart 2020
Het zal voor de lezers geen verrassing zijn; we vroegen de bezoekers van onze stand of ze ooit hadden geprobeerd hun medicatie, zoals antidepressiva, af te bouwen en van de mensen die daar ‘ja’ op antwoordden was het slechts 15% gelukt om te stoppen. Van de bezoekers die aangaven hier niet in geslaagd te zijn, kregen de meesten klachten waardoor zij dachten niet zonder de medicatie te kunnen. Een groot deel daarvan durft het alleen opnieuw te proberen als ze die klachten kunnen voorkomen, bijvoorbeeld met langzamer afbouwen.
Nu is dit niet meer dan de uitkomst van een kleine steekproef, maar we denken dat die toch van betekenis is, omdat we gedurende 9 dagen honderden verhalen hoorden met telkens dezelfde elementen.
“Ik gebruik al jaren antidepressiva en mijn arts heeft het nooit over afbouwen”.
‘Toen ik probeerde af te bouwen, kreeg ik klachten. Mijn arts zei toen dat ik blijkbaar niet zonder antidepressiva kan”.
” Mijn arts zegt dat ik de antidepressiva levenslang moet slikken, want ik mis een stofje in m’n hersenen”.
” Tijdens het afbouwen werd ik bang dat ik een terugval had. Toen ik weer begon met de hele dosering, verdwenen de klachten”.
” Wat jammer dat ik nu pas hoor van afbouwmedicatie; mijn arts en apotheker hebben me dit niet verteld”.
” Ik werk al heel lang in een apotheek en heb nog nooit van afbouwmedicatie gehoord”.
” De pijnspecialist in het ziekenhuis zei dat ik een keer kon stoppen met de medicatie. Ik ben heel ziek geweest daarna”.
” Bij ons in de ouderenzorg zijn we huiverig voor afbouwen, want veel ouderen raken daardoor in de war, sommigen krijgen zelfs extra medicatie daarna”.
” De zorgverzekeraars zijn zeker heel blij met afbouwmedicatie, want ze willen toch dat we minder pillen slikken?”.
Pauline Dinkelberg