Apeldoorn, 3 mei 2020

Vandaag is het eerste ervaringsverhaal op de website geplaatst. U vindt het m.b.v. de menubalk op de homepage.

We nodigen iedereen uit om een verhaal op te sturen. Om de ervaringen met afbouwen van je af te schrijven en/of omdat je denkt dat anderen er iets van kunnen opsteken.

De kunst van het afbouwen is bij uitstek iets wat we met en van elkaar moeten leren. Terwijl het ook een heel persoonlijk gebeuren is. Wat voor de een werkt, is voor de ander geen goed idee. Ga dus altijd in gesprek met uw behandelaar!

We horen vaak dat artsen niet (meteen) enthousiast zijn als patiënten afbouwmedicatie ter sprake brengen. Soms begrijpelijk, maar wel pijnlijk om te ervaren als je minder medicijnen wilt gebruiken om je gezondheid te verbeteren. Zo’n voornemen verdient toch aanmoediging? Het gevoel ‘er alleen voor te staan’ komt  voor velen maar al te bekend voor.

Toch is er hoop; voor artsen bent u in feite een zeer waardevolle, bron van ‘bijscholing’ op dit gebied. Er lopen op dit moment geen onderzoeken waarbij deelnemers kunnen kiezen voor afbouwmedicatie. Dokters moeten het hebben van uw ervaringen!

Uiteraard zijn er tips voortgekomen uit de ervaringen van anderen, waar u veel aan kunt hebben. Die hebben we onlangs gebundeld in een ‘afbouwdagboek’ en kunt u toegezonden krijgen als u lid bent of wordt.

Daarnaast is iedereen, ook zorgverleners, familieleden, lid of geen lid, enz., welkom om vragen te stellen via info@verenigingafbouwmedicatie.nl

Met vriendelijke groet,

Pauline Dinkelberg, voorzitter

 

Reacties (4)

Al jaren ernstige pijn in mijn rug, exact hetzelfde verhaal als de meneer in het filmpje. Mijn rug is zelfs vorig jaar ook nog eens is gebroken en lang zat ik in een rolstoel. Ook ik ben dus verslaafd.
Steeds wordt genoemd dat mensen verslaafd zijn, maar hoeveel is het gebruik dan? Dat wordt zelden of nooit genoemd.
Zelf ben ik van 200 mg oxicodon met oxinorm naar 50-60 oxinorm smelttablet gegaan,
Laats in een keer 30 mg oxicondon afgebouwd. Per 5 mg werd ik ziek en was daar zat van. Dus dan maar in een keer erger ziek. Wonderbaarlijk genoeg geen verschil tussen stapjes van 5 of 30 in 1 x. Van het restant 50-60 mg oxinorm weet ik dat dit veel moeilijker wordt. Ik denk omdat je binnen een kwartier merkt dat het werkt. Dat heb je niet met oxicodon langwerkend.
Ik denk dat ik hiervoor naar een afkik kliniek moet. Maar een moeilijke keuze: weer in de rolstoel door de pijn of doorslikken.

Hey Marian,

Super dat je al zover bent!
Jammer dat je misschien alsnog naar een afkickkliniek zou moeten voor het laatste stukje afbouw.
Ik ben van 40mg diazepam naar 7.5mg gegaan. Taperingstrips helpen bij de afbouw maar het gaat moeizaam dat wil zeggen dat ik vaak gedesoriënteerd ben en verward.

Misschien een beetje kundig revalidatiecentrum iets voor jou.. Daaraan zijn ergotherapeuten en psychologen aan verbonden.. Ik weet niet of https://www.revant.nl/ bij je in de buurt zit. Maar is zeker iets om over na te denken.. Ik lees dit net en zie dat ik wat laat ben met reageren. Ik ga ook de laatste fase in en voel mij niet slechter dan een jaar geleden. Het is voor iedereen anders. Heb ook aan een kliniek gedacht maar hang nogal aan mijn eigen structuur van rusten en slapen ?

Misschien kun je het alleen samen met aangepaste revalidatie. Ook zijn er verpleegkundige die je thuis verder kunnen begeleiden.

Ik wens je veel succes en sterkte met de verdere afbouw.
Groet, Marijke

Beste Marijke!

Dank voor je reactie. En voor de tip aan een revalidatiecentrum te denken voor hulp bij het afbouwen.
Benzodiazepines, zoals diazepam, afbouwen blijkt voor velen lastig.
Voorheen waren er deelbare diazepam-tabletten van 2 mg beschikbaar. Dankzij het preferentiebeleid is 2 mg de laagste dosis en dus de kleinste stap. Deze tabletten zijn niet deelbaar door aanwezigheid van een laagje en het ontbreken van een breukstreep.
Maar gelukkig zijn er taperingstrips. Niet vergoed t.n.t., want ‘niet economisch’; de zorgverzekeraars geven liever bakken met geld uit aan afkicken in een verslavingskliniek.

Veel succes met afbouwen!
Pauline Dinkelberg

Hoi Pauline,

Bedankt voor je reactie!

Ik heb inderdaad niet de keuze gemaakt voor een afkickkliniek. Ik ben enorm gevoelig qua afbouw en dat kan thuis in eigen tempo met tussenpozen. Ik ga nu met 1mg taperingstrips per 28 dagen dus rustig aan naar beneden. Het is bizar toch dat dit niet via de zorgverzekeraar vergoed wordt. Kost handen vol geld. Ik kreeg deze medicatie vanwege een zenuw- beknelling. Jaren 90. De afbouw is soms heftig.
Ben gaan googlen en kwam bij tapering en regenboogapotheek. ? Revalideren is vaak nodig vanwege de verstoorde coördinatie en veel liggen maar sommige mensen schilderen hun hele huis. Helaas heb ik die energie niet..
Ik wil je nog wel even attent maken op de betreffende medicatie. Ik ben erg gevoelig voor het merk Teva dus over kunnen stappen naar
Centrafarm B.V., Etten-Leur.
Diazepam CF 2 mg, tabletten heeft nog wel een breukstreep. Maar zijn duurder! Deze kunnen via de huisarts als medische noodzaak worden voorgeschreven.
Dus bij deze mijn aanvullende informatie.

Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *