De uitzending van TV-programma KASSA van 16 mei 2020, bevatte een item over het afbouwen van oxycodon. Twee patiënten, een huisarts, de medisch adviseur van DSW (de enige zorgverzekeraar die taperingstrips vergoedt) en de voorzitter van de Vereniging Afbouwmedicatie, kwamen aan het woord.

Verslavende pijnstiller oxycodon; afkicken of doorslikken?
KASSA 15 mei 2020
Ruim 400.000 Nederlanders slikken de verslavende pijnstiller oxycodon, die verlichting
geeft bij heftige pijn. Maar voor wie ervan af probeert te komen, kan het een hel zijn.
Wie moeite heeft met afbouwen omdat de sterktes van de standaard pillen te hoog zijn,
heeft een flink probleem. Want op maat gemaakte pillen zijn veel duurder en worden
niet vergoed. Het alternatief is door blijven slikken omdat dit wel wordt vergoed.

In Amerika heeft het gebruik van oxycodon epidemische vormen aangenomen en zijn er al veel doden gevallen door deze heftige pijnstiller die te vergelijken is met heroïne en twee keer zo verslavend is als morfine. Zover is het in Nederland gelukkig nog niet, maar ook hier zijn de zorgen over deze opioïde toegenomen. Zorgverzekeraars en de toenmalige Minister Bruins van Medische Zorg waarschuwden vorig jaar al voor de gevaren van oxycodon.
Inmiddels is de toename in gebruik iets afgenomen (440.000 in 2019), maar nog altijd zijn er zo’n 200.000 Nederlanders die het middel al langdurig gebruiken. En om er dan weer vanaf te komen is voor sommigen van hen een hel. Ermee stoppen wordt wel vergeleken met het afkicken van heroïne. De pijnen en ongemakken kunnen zo hels zijn, dat de stoppers afhaken en toch maar weer gaan slikken.

Afbouwschema
Succesvol afbouwen van oxycodon is een kwestie van het juiste afbouwschema waarbij stap voor stap een lagere sterkte wordt genomen totdat men op 0 uitkomt. Te grote stappen zijn dan een recept voor mislukking. Maar in de laatste fase kunnen die lagere sterktes oxycodon een probleem vormen. De laagste sterkte is 5 milligram. Wie 1, 2 of 3 ½ mg nodig heeft komt niet uit. En het zelf opbreken van pillen is niet echt aan te raden.
Maar er is een manier om verantwoord af te bouwen, met pillen die op maat gemaakt worden door de Regenboogapotheek. Inmiddels worden die gemaakt voor mensen die willen afbouwen met antidepressiva,slaap- en kalmeringsmiddelen, anti-pyschotica, anti-epileptica en dus ook opioïden als oxycodon.

Erkenning

De Vereniging Afbouwmedicatie, gesteund door onder meer hoogleraar Psychiatrie Jim van Os en ervaringsdeskundige en onderzoeker dr. Peter Groot (beiden Universiteit Utrecht), pleiten al jaren voor erkenning van die methode en voor vergoeding van die op maat gemaakte pillen. Ze hebben bij antidepressiva een uitgebreid gebruikersonderzoek gedaan, waarbij 70% van de gebruikers aangaf met deze methode succesvol gestopt te zijn waar eerdere pogingen faalden. Maar dat is geen wetenschappelijk onderzoek volgens de gebruikelijke normen, waarbij bijvoorbeeld met controlegroepen moet worden gewerkt, stellen critici. Dat mag zo zijn, maar het is wel, stelt hoogleraar Jim van Os, ‘gezond verstand onderzoek’. Als het werkt, werkt het.
Dat stelt ook Arjan de Kwant van DSW, de enige zorgverzekeraar die taperingstrips op maat gemaakte pillen oxycodon (en ook andere afbouwmedicatie) vergoedt. Maar de overige zorgverzekeraars, de overheid, verschillende zorg- en belangenorganisaties en andere wetenschappers vinden het toch niet voldoende wetenschappelijk bewijs en is er aanvullend onderzoek nodig. De discussie sleept al jaren voort, steeds weer worden expertmeetings en zelfs hoorzittingen voor de Tweede Kamer gehouden. Maar er verandert weinig. Lees de volledige reacties van minister Van Rijn (Medische Zorg), Zorgverzekeraar Nederland, Zorginstituut Nederland, zorgverzekeraar Menzis en zorgverzekeraar De Friesland hier:

‘Rationele farmacotherapie’
Volgens de wet mag afbouwmedicatie nu in theorie al wel vergoed worden, mits het ‘rationele farmacotherapie’ is: als het doelmatig is en het een bewezen werking heeft volgens wetenschappelijke normen. Op die gronden wordt vergoeding vrijwel altijd afgewezen door de zorgverzekeraars. Behalve dus DSW. Arjan de Kwant van DSW: “Het lastige is dat het juist individueel wordt bereid, hoe moet je dat wetenschappelijk aantonen? Zilveren Kruis zegt bijvoorbeeld dat je dat met trials moet uitzoeken. Maar dat kan niet omdat het individueel heel verschillend is. Het heeft te maken met het afbreken van enzymen, dat is genetisch bepaald en voor iedereen verschillend. Voor veel mensen kan een standaard schema werken (en dan zijn taperingstrips niet nodig) maar voor sommige mensen zijn er problemen met de afbraak. Dan is het rationeel om lagere doseringen toe te staan om af te bouwen. En dat moet je dan ook vergoeden. Ratio betekent voor mij: is het rationeel, werkt het?’’

Reacties (8)

Ik moet oxycodon afbouwen met 1 mgr per week. Ik moet zelf de tabletten v 10 mgr verkleinen met een tablettensnijder, maar ik heb nooit dezelfde hoeveelheid ( grote kwartjes en kleine halfjes.) Dat maakt het afbouwen extra moeilijk.
Ik zou heel erg geholpen zijn met tabletjes van 1 mgr en 0.5 mgr.
Jammer dat dit zo moeizaam te realiseren is.

Goedemiddag,

Ja, dat is het zeker. Wie heeft u de opdracht gegeven de pillensnijder te gebruiken om doseringen van 1 mg te maken? Juist bij de lagere doseringen is het belangrijk dat die gelijk aan elkaar zijn.
Zal u verder antwoorden via mijn e-mailadres.

Ik heb 5 jaar lang oxycodon moeten slikken zeker 90/110mg per dag (snelwerkend)
Ik ben nu zelf aan het afbouwen nu 3 maanden en ik zit nu op 25mg perdag tabletten van 5mg
Helaas is er een slechte begeleiding hier voor
Mijn huisarts wil dat ik naar een afkickkliniek moet terwijl ik me hier te goed voor voel
Vooral wat ik tot nu toe al heb berijkt

Weet iemand hier waar je terecht kan, Als je af wil bouwen van de oxycodone, terwijl het probleem waar je het voor krijgt niet opgelost is of wordt, maar juist alleen maar zal gaan toenemen in de toekomst?
Welke alternatieve pijnstillers zijn er voor vervanging van oxycodon.
Geen NSAID want daar ben Ik allergisch voor en paracetamol lijkt me niet sterk genoeg.
Amitriptyline kan ook niet vanwege de bijwerkingen en Met Lyrica val je volgens mij van de regen in de drup.
Is er bijvoorbeeld een praatgroep of forum waar ervaring wordt uitgewisseld?
Of is er iemand met wie ik hier over kan praten?

Dus dat, het feit dat hier geen reactie op komt zegt genoeg!
Ik kan ook niet terugvallen op NSAID’s vanwege een hartprobleem en de oorzaak van de pijn is niet opgelost.
Hoe doen anderen dit?

Hallo ik Ben bezig met afkicken van oxycordon 100 mg per dag ik slik dit aantal mg ongeveer 8 jaar maar ik silk nu 220 mg per dag al 2 jaar totaal silk ik dus 10 jaar die troep ik besefde dat het niet langer kon in een klinick geweest 16 nov 2020 er was een schema van 10 dagen afgesproken maar in het Klinick kreeg ik Te horen dat het 20 Dagen zou zijn een verslavings arts heeft het toch in 10 Dagen afgeboud ik ben ontslagen 26 nov j. l het gaat niet zo goed en dan moet je in een vervolg traject en dan praten met mensen je Helen hebben en Houwen op tafel gooien ik wil alleen van dat leegte gevoel af en met me leven ik ben het gaan slikken voor operaties en niet om een junk Te worden maar Jaren kon je dat gif op herhaal recept krijgen en maar aan snoepen ik snap als je pijnen krijgt Dan smeek je om een tablet maar waneer je moest stoppen zeggen ze niet te laat mensen maar dit jaar 2020 mocht er maar uiterlijk 60mg uitgescheven per dag dus ik kwam te kort en nu woorden met de dokter ik wilde nartuurlijk meer kreeg ze niet maar wel een lieve huisarts die wilde me ook helpen oke mijn gevoels sprieten uitgooien vragen hier en daar beet iemand verkocht het hij had 12 doosje oxycordon dus blij denk je, neeee !!!!mag niet niks maar opdat moment te laat voor jou en je hele omgeving. Mensen die dit lezen er zal best taal fouten in zitten ik tik dit verhaal in met emotive maar als je er niet uitkomt of je hebt het al vele malen gebrobeerd zoek hulp bij de ene lukt het en bij de anderen niet je verliest veeeeeeeeeel ??? Geloof mij echt ik Ben er van af denk ik??.

Beste Frans,gemiddeld 100 Mg is best heftig.Misschien een
overstap naar een lichte dosis methadon of Oramorph drank.
Dan langzaam afbouwen.
Ik ben geen arts maar gebruik zelf Oramorph 60 Mg.

Vriendelijke groet,
Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *