Gisteren, 11 juli was het weer de jaarlijkse Benzodiazepines Awarenessday. Een hele mond vol, maar het is een dag waarop stilgestaan wordt bij de grote hoeveelheid mensen die een of meerdere benzo’s, oftewel ‘pammetjes’ gebruikt. Dat klinkt een beetje onschuldig, maar de gevolgen voor het individu en de maatschappij zijn immens.
De Vereniging heeft een persbericht gestuurd en de voorzitter zat op 11 juli in het radioprogramma ‘Nieuwsweekend’. (m.b.v. Internet Explorer terug te zien)
Benzodag, wereldwijde aandacht voor benzodiazepinen
Wereldwijde aandacht voor de nadelen van slaap- en kalmeringsmiddelen, dat is de doelstelling van de Wereldbenzodag zaterdag 11 juli. Ook de Vereniging Afbouwmedicatie Nederland vraagt op deze dag aandacht voor de vaak verslavende werking van deze medicijnen. Het gaat om benzodiazepinen, de ‘pammetjes’, middelen die geleverd worden onder namen die eindigen op -pam, zoals diazepam, oxazepam, lorazepam en dergelijke.
“De aandacht voor deze middelen is hoogst noodzakelijk,” aldus Pauline Dinkelberg van de Vereniging Afbouwmedicatie. “In Nederland worden ze jaarlijks wel 12 miljoen maal voorgeschreven. Mensen gaan ze bijvoorbeeld slikken omdat ze slecht slapen. Sinds een aantal jaren mogen deze medicijnen maar voor 14 dagen tegelijk worden voorgeschreven in een poging de verslavingskans te verkleinen. Maar of dat heeft geholpen?”
Anderhalf miljoen Nederlanders
In werkelijkheid blijven veel mensen ze soms jaren achtereen slikken. Naar schatting slikken ruim anderhalf miljoen Nederlanders zo’n pammetje. Er vanaf komen is misschien wel het moeilijkste van alle psychofarmaca (zoals antidepressiva of antipsychotica). De Vereniging Afbouwmedicatie heeft dagelijks contact met de mensen die tobben met hun verslaving.
Naast de kwalijke gevolgen van sufheid overdag, ontstaan van depressies en andere bijwerkingen, maakt het gebruik van benzodiazepinen de kans op vallen met bijvoorbeeld een gebroken heup tot gevolg, maar liefst viermaal groter. Dinkelberg: “Dat is een groot maatschappelijk bijeffect, met een enorme medische kostenpost tot gevolg.”
Patiënten in de kou
Des te onbegrijpelijker vindt de Vereniging Afbouwmedicatie het dat de grote zorgverzekeraars hardnekkig weigeren patiënten de reikende hand te bieden: “De patiënt die eenmaal de stap heeft gezet van zijn of haar verslaving af te komen en dat in kleine stapjes moet doen, merkt dat de zorgverzekeraar de meest voor de hand liggende afbouwmedicatie weigert te vergoeden. Het is de samenleving moeilijk uit te leggen dat zorgverzekeraars doorgaan met slikken economisch belangrijker vinden, dan het welzijn van de patiënt die wil stoppen met zijn verslaving. Daarom streeft de vereniging naar afbouwmedicatie in het basispakket.”
Reacties (1)
beste medewerker ,
Als slaapoefentherapeut zie ik al jaren mensen die van hun verslaving van slaapmiddelen als bv Temazepam af willen komen. dat dat een hele moeilijke opgave is heb ik dus van dichtbij gezien, vooral oudere dames die la meer dan 20 soms 30 jaar dagelijks hun portie “slikken” en weten dat het slecht is. de dosering kan hooguit door de helft worden gedaan; de dokter zegt neem maar een half tabletje en ikzelf adviseer patienten een pillensnijder te gebruiken om de tabletjes geleidelijk kleiner te maken… Ik heb jaren geleden al vaker gehoord van de tapering strips en er veel over gelezen; maar nog nooit een huisarts mee gemaakt die ze kent of wil of kan voorschrijven. Ben ook wel eens bij de apotheek binnen geweest om er naar te vragen; men had er nooit van gehoord. ik ben erg blij dat er nu aandacht voor komt oa door jullie vereniging en houd me graag op de hoogte; hebben jullie een nieuwsbrief misschien?
vriendelijke groet,
José Rabou-van Gemert
oefentherapeut Mensendieck
http://www.mensendieckdenbosch.nl