Apeldoorn, 20 oktober 2020

In een tijd waarin er zelfs officiële opleidingen bestaan voor ‘ervaringsdeskundige’ en je zowat doodgegooid wordt met begrippen als: shared decision making, personalized medicine, depresribing,  is de realiteit voor mensen die hun psychofarmaca ‘op maat’ willen afbouwen en die in overleg met hun dokter afbouwmedicatie willen gebruiken, een ongelofelijke tegenwerking van zorgverzekeraars en overheid.

Gelukkig zijn er steeds meer huisartsen, psychiaters, verpleegkundig specialisten, die  luisteren naar hun patiënten en in het voorschrijven van afbouwmedicatie een mooie kans zien om patiënten te ondersteunen in hun voornemen bijv. antidepressiva te stoppen.

Veel dokters schrijven het eelt op hun vingers om het recept, wat op zichzelf een medische verklaring is, te begeleiden met een brief waarin zij onderbouwd aangeven waarom hun patiënt aangewezen is op afbouwmedicatie. Vaak gaan er trieste verhalen van meerdere mislukte afbouwpogingen met alle ellende van dien, achter schuil.

In de toiletten van de afdelingen ‘medisch advies’ is vermoedelijk geen gebrek aan wc-papier, want patiënten ontvangen brieven vol copy-paste, achterhaalde argumenten, die geen blijk geven van zorgvuldige lezing en behandeling van de aanvragen.

Sterker nog; ze negeren het doordachte en in overleg tot stand gekomen schema van de voorschrijver en komen met alternatieven die nergens op slaan, niet beschikbaar zijn,  in elk geval niet bewezen effectief zijn en meestal zelfs gevaarlijk. Zo’n schema wordt dan betiteld als ‘fictief’, opmerkelijk genoeg soms met de toevoeging ‘uw arts bepaalt uw afbouwschema’. Waarom een verzonnen, niet op de individuele patiënt afgestemd, afbouwschema sturen als de arts en patiënt al een beschikbaar en verantwoord schema zijn overeengekomen?

Wat een weldaad als je in je mailbox tussen dergelijke, doorgestuurde brieven een bericht vindt van  een interview van de voorzitter van de Royal Society of Psychiatrie, Wendy Burn, met een patiënt en voorvechter van afbouwmedicatie, James Moore.

link interview

Onder het motto: Stopping antidepressants: exploring the patient’s experience.

Zo makkelijk kan het zijn!

Met vriendelijke groet,

Pauline Dinkelberg, voorzitter

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *