Apeldoorn, 18 juli 2021

Maakte de wijze van overzetten (switchen) van antidepressiva de patient in Den Haag tot de ‘Parnassiaschutter’?

Deze week werden we weer opgeschrikt door een bericht over geweld, moord en suicide die in verband worden gebracht met psychofarmaca, zoals antidepressiva.

Het gaat hier over de man die volgens de berichten z’n ‘medicijnen terug wilde’ , die hij voorheen gebruikte, maar die kennelijk waren vervangen en de psychiater die ‘het niet wilde terugdraaien’. Hij staat nu bekend als ‘de Parnassiaschutter’ , omdat de gruwelijkheden zich afspeelden in de buurt van de GGZ-instelling Parnassia, waar hij in behandeling was.

Zo’n verhaal grijpt je aan en we hebben te doen met de patient, de slachtoffers, nabestaanden, omstanders en ook met de psychiater en zorgverleners. De behandelaars weten hoe dit heeft kunnen gebeuren; wij kunnen alleen maar gissen.

Was dit een vreselijk gevolg van ‘overzetten’ oftewel ‘switchen’ waarvan we weten dat het nogal eens te snel gaat. Het gelijktijdig uit-en insluipen van het ene en het andere medicijn zorgt voor een kwetsbare periode. We weten dat op-en afbouwen het risico op suicide vergroten.

Op de site van ISEPP (International Society for Ethical Psychology & Psychiatry) is onlangs gelanceerd de indrukwekkende video ‘Prescripticide’. Het bekijken en delen waard.

Hier vind u voorbeelden van onderbouwde switchstrips.

Pauline Dinkelberg, voorzitter

 

1.     Parnassiaschutter Jan (67) was zwaar depressief en smeekte om zijn oude medicijnen: ‘Ik ga kapot, zei hij’. Algemeen Dagblad, 15 juli 2021. https://www.ad.nl/den-haag/parnassiaschutter-jan-67-was-zwaar-depressief-en-smeekte-om-zijn-oude-medicijnen-ik-ga-kapot-zei-hij~ab64f7662/

2.     Zorgbeveiliger Parnassia overleden door geweldsincident Leggelostraat Den Haag. Parnassia groep nieuwsbericht, 12 juli 2021. https://www.parnassiagroep.nl/wie-we-zijn/nieuws/-/1935061/zorgbeveiliger-parnassia-overleden-tgv-geweldsincident-leggelostraat-den-haag  

3.     Buurt niet verrast door schietpartij bij ggz-instelling. NOS Nieuwsbericht, 14 juli 2021. https://nos.nl/artikel/2389344-buurt-niet-verrast-door-schietpartij-bij-ggz-instelling  

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *