Apeldoorn, 20 september 2021

Weten waar je aan toe bent is een groot goed. Op een dag neem je de beslissing om te gaan afbouwen en dat doe je niet omdat je de pillen fantastisch vindt, dus je wilt er snel vanaf.

Geen mens die denkt; ‘Nu ga ik eens lekker langzaam afbouwen’. We merken dat er vaak met de voorschrijver gepraat wordt in termen van ‘hoeveel maanden, hoeveel strips’ om, heel begrijpelijk, een stip op de horizon te creeren.

Maar het valt onderweg vaak tegen. Dan treden er toch klachten op. Voor sommigen wordt dat ervaren als een aanmoediging om ‘maar even door te bijten’. Vaak lijkt dat heldhaftig, maar is het niet verstandig. Er is een grote kans om het alsnog niet te redden en dat is gewoon zonde.

Zie die klachten als een signaal dat het tempo toch nog te hoog ligt en ga terug naar de arts om te overleggen over stabiliseren. Dat betekent; een tijdje (bijv. een maand) op de dosering blijven hangen waarbij nog geen klachten optraden.

Verder afbouwen kan dan het best in een wat langzamer tempo dan voorheen. Misschien een knak in het zelfvertrouwen, maar ook een reden om trots te zijn als je in staat blijkt je aan te passen.

Het is geen geval een teken van zwakte, van falen etc. De enigen die met recht gefaald hebben zijn de farmaceuten en alle partijen (Zorginstituut, zorgverzekeraars, overheid enz.) die mensen die de moed opbrengen tegen de verdrukking in hun gezondheid te verbeteren in hun sop laten gaarkoken.

Praktische tip: bestel alleen de eerste strip als u wilt gaan afbouwen. De rest volgt aan de hand van hoe het  gaat.

Zit u er even helemaal doorheen, wilt u stoom afblazen? Mail ons via info@verenigingafbouwmedicatie.nl

Paroxetine, afbouwen is zo simpel nog niet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *