Apeldoorn, 4 november 2021

Omdat veel mensen vragen hebben bij de voorwaarden voor vergoeding van de Venlafaxine 5 en 1 mg van de Transvaal Apotheek; hebben we die doorgestuurd naar de zorgverzekeraars.

Dat is inmiddels meer dan 6 weken geleden en alleen van ONVZ en Zorg en Zekerheid kregen we reacties; helaas zonder de antwoorden op onze vragen.

Zorgverzekeraars moeten vergoedingsregels transparant en begrijpelijk communiceren met hun verzekerden. Doen ze dat niet,  dan….dan…..zwaait er niets want het daarvoor aangestelde NZa is de hele dag bezig om zo min mogelijk actie te ondernemen.

Mocht u dus deze doseringen willen gaan gebruiken, zorg dan dat u eerst zwart-op-wit de voorwaarden te zien krijgt.

Mag ik een tijdje op een bepaalde dosis blijven ‘hangen’; oftewel stabiliseren?

Hoe lang mag ik erover doen? Krijg ik ook vergoeding voor tussendoseringen? enz.

Komt men met de smoes: ‘U moet afbouwen volgens tabel 3 (pag.6 van het MD*) want dat is rationeel (bewezen effectief en het goedkoopste); vraag dan om het wetenschappelijk bewijs van tabel 3 en om een prijsvergelijking van taperingstrips met identieke doseringen van een andere bereider.

Ook de bewering dat tabel 3 hetzelfde is als ‘afbouwen conform het MD’ is onjuist. Tabel 3 is een voorbeeldschema uit dit document wat juist stelt dat er geen ‘one size fits all’ bestaat bij het afbouwen!

Pauline Dinkelberg, voorzitter

*Multidisciplinair Document ‘Afbouwen SSRI’s & SNRI’s ‘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *