Apeldoorn, 18 april 2023

Als je dokter een antibiotica-kuur voor 14 dagen voorschrijft; gebruik je die na een jaar nog steeds?

Het gekke is; bij benzodiazepines die voor maximaal 2-4 weken voorgeschreven zouden worden, blijkt het niet zo moeilijk om ze langdurig op voorschrift te blijven slikken.

Misschien dat huisartsen hierop tegenwoordig wél aanslaan en tegensputteren, maar het is een feit dat er een grote groep ‘chronisch’ gebruiker van de zg. ‘pammetjes’ bestaat.

En vermoedelijk zal blijven bestaan als er geen betere aanpak komt zoals in een onderzoek van 2009 (1)

Iedereen weet dat de nadelen van deze medicijnen niet te negeren zijn, maar er kleven kennelijk veel voordelen aan het blijvende gebruik.

Er zijn nu eenmaal nogal wat problemen waar je niet 1-2-3 iets aan kunt doen, maar waar een mens wel nerveus van wordt en ‘s nachts van wakker ligt.

Of kan het zijn dat het stoppen lastig kan zijn? Dat het nadeel van onttrekkingsverschijnselen zwaarder weegt?

Helemaal lekker voelt het natuurlijk niet om die benzo’s maar door te blijven geven. In New York City schijnen dokters ze al niet meer voor te willen schrijven.

Het ongemak/shuldgevoel? leidt er al toe dat huisartsen de recepten stoppen zonder een gedegen afbouwbegeleiding, eventueel na een (te) korte periode van miniseren*.

Zo’n min of meer ‘drooglegging’ kan dramatische gevolgen hebben voor de patient; die kan daardoor langdurige klachten krijgen (2) (BIND, protracted withdrawal, akathesie).

Tja; wat moet je dan met deze kwestie als de wantoestanden van de opiod-crisis je helder voor de geest staan?

Misschien een ideetje om het concept ‘taakgroep’ (IVM) weer uit de kast te halen? Voordat de conclusies er komen, zijn we ‘gerust’ weer een paar jaar verder.

En intussen nergens vermelden dat er al sinds 2015 een oplossing bestaat om onttrekkingsverschijnselen zoveel mogelijk tegen te gaan?

Vanaf die tijd worden er al, tot zeer kleine, afbouwdoseringen gemaakt waarmee mensen hyperbool kunnen afbouwen (hoe lager, hoe trager en hoe kleiner de dosisreducties). Tot nu toe verpakt in taperingstrips.

(Het hyperbole afbouwen komt ong. vanaf de 23e minuut aan de orde)

 

1. Notitie over uitzending MAX Meldpunt, Thuiarts etc.

2.https://www.kevinmd.com/2020/01/stop-cutting-patients-off-their-prescribed-benzodiazepines.html

De Ashton Manual zou wat ons, en vele anderen, betreft, opgenomen moeten worden in het curriculum van de (huis)artsen-opleiding. Let wel; de doseringen in taperingstrips bestonden toen nog niet, dus er komen nog veel inmiddels onnodige vijl-oplos-en weegmethodes aan bod.

Pauline dinkelberg, voorzitter VA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *