Nieuwegein, 14 september 2023

Gisteren hebben wij bezwaar gemaakt tegen het feit dat de Nederlandse Zorgautoriteit geen werk maakt van de onaflatende stroom kul-brieven die zorgverzekeraars sturen aan mensen waarvan hun arts afbouwmedicatie in taperingstrips voorschrijft.

Ze worden ‘afgeserveerd’ door een collega van hun arts of door een apotheker.

Zonder in te gaan op de individuele kenmerken van de patient en zonder aan te tonen dat de voorschrijver zich niet zou houden aan richtlijnen en beroepsnorm, gaat de (arts van de) zorgverzekeraar schaamteloos op de stoel van de dokter zitten die de patient kent en weet wat’ie nodig heeft.

Het is al onnavolgbaar dat medicatie als antidepressiva gewoon vergoed wordt en de medicatie die, zelfs volgens fabrikanten,  nodig is om er veilig mee te stoppen, niet.

Dat zorgverzekeraars dit niet kunnen uitleggen verbaast ons daarom niet, maar om dan brieven te sturen met de grootst mogelijke onzin is ronduit schandalig en wordt door betrokken patienten als kwetsend ervaren.

Beseffen deze artsen bij de zorgverzekeraar wel dat mensen die willen afbouwen of daarmee bezig zijn een heel spannende tijd meemaken waarbij de steun van de zorgverzekeraar vanzelfsprekend zou moeten zijn?

Demissionair minister Kuipers vroeg op 22 maart jl. of mensen melding wilden maken bij de NZa.

Ook de Vereniging Afbouwmedicatie gaf daar gehoor aan en kreeg een besluit waarin niet ingegaan wordt op onze argumenten en waarin staat dat de NZa zich niet geroepen voelt zorgverzekeraars te houden aan hun verplichtingen (handhaven).

NZa krijgt nu de kans te laten zien aan welke kant ze werkelijk staan en of  ‘t echt menens is met Wij controleren of zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgkantoren zich aan de regels houden’.

We houden u op de hoogte van het verdere verloop!

Pauline Dinkelberg, voorzitter Va

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *