Apeldoorn, 16 januari 2021

Onlangs was een zeer interessant artikel te lezen op de website Mad in America. Het is behoorlijk lang, dus best een hele kluif, maar verre van saai.

Het onderwerp omvat eigenlijk vele aspecten van het afbouwprobleem. Van onwetendheid bij patient en arts bij het voorschrijven tot het halsstarrig blijven miskennen van het probleem om weer van de pillen af te komen.

Ik pik er een uitspraak uit:

Psychiatric prescribers must learn about withdrawal, as this knowledge will inform their entire professional practice and, hopefully, cause prescribers to be more cautious when considering chemical treatment.

(Psychiatrische voorschrijvers moeten leren over ontwenning, aangezien deze kennis hun hele professionele praktijk zal informeren en, hopelijk, voorschrijvers  voorzichtiger zal doen  zijn bij het overwegen van een chemische behandeling.)

Ook een aanbeveling om de informatie over afbouwen op te nemen in de ‘informed consent’ , zodat de patient die kan mee laten wegen in de beslissing voor het geven van toestemming voor een behandeling of onderzoek.

Als je bijvoorbeeld weet dat een antidepressivum slechts bij 25% van de patienten zinnig is *, werpt dat een heel ander licht op de ‘volksstammen’ die gebukt gaan onder bijwerkingen en onttrekkingsverschijnselen.

*zie:https://www.cafeweltschmerz.nl/antidepressiva-de-slecht-werkende-melkkoe-van-de-pharma-dick-bijl-en-ramon-bril/

lees: ‘Antidepressiva en depressie’  van Dick Bijl

Pauline Dinkelberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *