Apeldoorn, 7 december 2021

Een afwijzing krijgen van de vergoeding van afbouwmedicatie hakt er bij veel mensen behoorlijk in.

Zoals bij deze mevrouw op leeftijd die ons gevraagd heeft haar brief  aan Menzis te verspreiden.

Het is al zo lang bekend dat stoppen met medicatie zoals antidepressiva voor meer dan de helft van de patienten gepaard gaat met klachten. Sinds 2015 is daar een oplossing voor in de vorm van lagere dorseringen in taperingstrips. In 2018 kwam er een document waarin staat hoe met afbouwen van 7 antidepressiva kan worden omgegaan.

Maar sinds een fabikant van paroxetine al in 2005 aangaf dat voor afbouwen lagere doseringen nodig zijn, krijgen patienten anno 2021 nog steeds botte afwijzingsbrieven als zij samen met hun arts keizen voor een veilige afbouw m.b.v. taperingstrips. Minstens zestien jaar worden mensen dus de dupe van dit onmenselijke gedrag van zorgverzekeraars (behalve DSW en ENO)

Er is nog wel wat bizars aan de hand; tijdens de eerste zitting in onze rechtszaak in januari 2019 beweerde VGZ nog dat ‘het maar om enkelen patienten zou gaan’.

Patienten die met een paar honderd euro veilig kunnen afbouwen m.b.v. taperingstrips.

Eind 2020 wordt plotseling duidelijk gemaakt dat het probleem zo groot is en er een speciale ‘afbouwpoli’ geopend wordt.

De minmale prijs van een behandeling daar is 1200 euro. Bovendien; hoeveel van de minstens 60.000 mensen die per jaar willen afbouwen kunnen zij helpen? Wat moet de huisarts/psychiater met alle overigen als geschikte afbouwmedicatie halsstarrig onvergoed blijft?

Intussen blijven mensen brieven krijgen van zorgverzekeraars waarin de smoezen om niet te hoeven vergoeden afwisselend worden ingezet. Consequent liegen blijkt nog best moeilijk te zijn; vaak spreken ze zichzelf tegen in dezelfde brief of in opeenvolgende brieven.

Tot zover een nog vrij afstandelijke opsomming van de idiote gang van zaken rond vergoeding van afbouwmedicatie. Dat verandert als je zo’n brief werkelijk onder ogen krijgt en ziet wat het doet met iemand. De patient die in deze e-mail aan ons aan het woord komt heeft gevraagd of wij haar verhaal met zoveel mogelijk mensen willen delen.

Weet dat de Vereniging Afbouwmedicatie klaarstaat voor patienten en zorgverleners en dat wij doorgaan met vechten totdat gerechtigheid zal zegevieren.

Pauline Dinkelberg, voorzitter VA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *