Apeldoorn, 27 juli 2022

De mythe dat een depressie veroorzaakt wordt door een tekort aan het ‘stofje’ serotonine lijkt door het onderzoek van psychiater Joanne Moncrieff hopelijk uit de wereld.

De gevolgen van het jarenlang vertellen aan patienten dat antidepressiva nodig zijn om dit tekort te verhelpen, zullen nog lang voelbaar blijven.

  1. Mensen komen erachter dat hen iets op de mouw gespeld is; dat is niet zo best voor het vertrouwen in degene die antidepressiva voorschreef in het bijzonder en meer algemeen in de medische stand/wetenschap
  2. De mogelijkheid dat je jarenlang medicijnen ‘voor niks’ hebt geslikt, maar er wel de bijwerkingen van ondervonden.
  3. Na soms jarenlang gebruik zullen mensen na dit ‘nieuws’ met antidepressiva willen stoppen en mogelijk dat te snel gaan doen. Onttekkingsverschijnselen liggen op de loer en deze worden nog steeds geduid als: ‘Zie je wel, je hebt het stofje nodig’.
  4. Mensen denken dan onterecht dat ze een ‘terugval’ hebben of het wordt zo aan ze uitgelegd
  5. Van arren moede gaan ze opnieuw antidepressiva slikken
  6. Het idee dat je een stofje mist suggereert dat je levenslang antidepressiva moet blijven gebruiken
  7. Als je beseft dat de meeste depressies vanzelf verdwijnen voelt die suggestie als ‘boerenbedrog’
  8. De emotionele vervlakking kan ervoor zorgen dat de problemen die aanleiding waren voor de depressie genegeerd kunnen worden zodat ze blijven bestaan
  9. Het gebruik van antidepressiva kan mensen ‘ongeschikt’ maken voor behandelingen, zoals EMDR
  10. Deze lijst is bij lange na niet volledig

Hier lees je de samenvatting van psychiater Joanna Moncrieff over de interpretatie van haar onderzoek:

Medicijnen zoals antidepressiva veranderen de normale hersenchemie en dit beïnvloedt de stemmingen en het gedrag van mensen. SSRI’s vervlakken bijvoorbeeld zowel negatieve als positieve emoties , en dit kan verlichting bieden voor mensen die acuut van streek zijn of ongelukkig zijn. Antidepressiva werken ook door het opwekken van hoop en optimisme ( het placebo-effect). Op de lange termijn zijn deze effecten misschien niet zo nuttig, en er zijn ook schadelijke effecten van langdurig gebruik, zoals afhankelijkheid en ontwenning. Mensen hebben deze informatie nodig om goed geïnformeerde beslissingen te nemen over het al dan niet starten met deze medicatie. Als mensen besluiten dat ze ermee willen stoppen, moeten ze dit met hun arts bespreken en dit langzaam en geleidelijk doen volgens recente richtlijnen.
(Vertaling een beetje van Google en een beetje van mezelf)”

Ander artikel in het Nederlands via Mad in the Netherlands

Pauline Dinkelberg, voorzitter VA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *