Apeldoorn, 11 april 2023

Is de ‘stopbrief’ om te minderen/stoppen met benzodiazepinen een succes voor alle gebruikers? Of alleen voor de patienten die dit blijken te kunnen zonder afbouwmedicatie?

Onze punten van kritiek en een voorstel voor een andere inhoud vindt u hier.

_________________________________________________________________________________

De warme betrokkenheid straalt er niet bepaald van af; een onpersoonlijke standaardbrief van de huisarts aan patiënten die langdurig slaap-en kalmeringsmiddelen gebruiken (benzodiazepinen).

Hierin wordt een oproep gedaan om deze medicatie te minderen en mogelijk te stoppen.

Hoe? ‘Door het gebruik stapje voor stapje te verminderen’ ‘Door elke week een beetje minder te gaan gebruiken’.

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die aan deze ‘instructie’ genoeg hebben en op eigen houtje succes boeken.

Voor alle anderen; informatie over hoe je zoiets kunt aanpakken en dat er speciale afbouwdoseringen beschikbaar zijn; ontbreekt

Dat is meteen ons grootste bezwaar tegen deze brief; het lijkt of hiermee een ‘grove kam’ door het bestand van benzodiazepinen-gebruikers wordt gehaald.

Patiënten die zich geen raad weten hoe in hemelsnaam een ‘beetje’ af te halen van een 1 mg-pilletje van lorazepam hebben niets aan zo’n brief.

Erger nog; als dat ‘beetje’ te veel blijkt en er treden onttrekkingsverschijnselen op, is dat bepaald geen aanmoediging om nog ‘ns een afbouwpoging te wagen.

Een ‘stopbrief’ waarin patienten worden uitgenodigd eens langs te komen om hun mogelijkheden voor minderen/stoppen te bespreken, lijkt ons een beter idee.

Pauline Dinkelberg, voorzitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *