Nieuws

Strijd om vergoeding van afbouwmedicatie

Het afbouwen van het gebruik van antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen en antipsychotica vergt vaak een niet al te gemakkelijke en lange weg.  Tess Janssen weet dat uit eigen ervaring. De medicatie die haar helpt bij het afbouwen van antidepressiva, wordt niet vergoed. Lees het hele artikel hier:

https://punt.avans.nl/2018/03/strijd-om-vergoeding-van-antidepressiva-afbouwmedicatie-deze-student-neemt-het-op-tegen-farmaceuten/

Nieuwe studie over afbouwmedicatie

Een recentelijk door dr. P.C. Groot en prof. dr. J. van Os uitgevoerde observationele studie laat zien dat door gebruik te maken van afbouwmedicatie, veel meer mensen dan voorheen erin slagen om hun antidepressiva op een goede manier af te bouwen of de dosis daarvan op een verantwoorde wijze te verlagen. Hieronder een link naar het artikel:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17522439.2018.1469163

De onderzoekers hebben de studie in een blog samengevat:

http://taperingstrip.nl/observationele-studie-naar-gebruik-afbouwmedicatie

Afbouwen antidepressiva

Meer dan een miljoen mensen slikken antidepressiepillen. Ongeveer een kwart van hen heeft last van ontwenningsverschijnselen als ze er mee willen stoppen. De pillen zijn niet te koop in voldoende kleine dosering om goed geleidelijk af te kunnen bouwen. Een eigenwijze apotheker en een chemicus verzonnen een oplossing: taperingstrips. Die lijken te helpen maar de verzekering weigert ze te vergoeden. Daarover maakte Argos in december een uitzending. Toen berichtten we ook dat er een polderoverleg is gestart van huisartsen, psychiaters en apothekers. Daar is nu iets uitgekomen, een ‘consensusdocument’. Psychiater Jim van Os, deskundige op het gebied van antidepressiva, heeft het gelezen en is er niet tevreden over. Waarom niet? Hij komt daarover in de studio vertellen.

https://www.nporadio1.nl/argos/onderwerpen/449332

Rapport ‘Verantwoord afbouwen mogelijk maken’

Op dinsdag 30 januari hebben wij een petitie aan de vaste Kamercommissie van VWS in de Tweede Kamer aangeboden. De vaste Kamercommissie heeft een rapport met meer dan 450 ervaringen van patiënten overhandigd gekregen.

Met deze petitie vragen wij dringend hulp aan de leden van de Tweede Kamer om toegang tot en vergoeding van afbouwmedicatie mogelijk te maken.

Bent u geïnteresseerd in dit ervaringsdocument, download dan hier het rapport.

Verantwoord afbouwen mogelijk maken

Petitie

Op dinsdag 30 januari 2018 bieden wij een petitie aan aan de Vaste Kamercommissie van VWS in de Tweede Kamer. Wij vragen dringend de hulp van de leden van de Tweede Kamer om de toegang tot en vergoeding van afbouwmedicatie mogelijk te maken. Via onze nieuwsberichten op deze website houden wij u op de hoogte van onze vorderingen.